Kärnkraftsel är inget alternativ då den blir alldeles för dyr är vi många som vet

Man blir förvånad över hur lite kunskap som moderater, Kristdemokrater och Sverigedemokrater har om kärnkraft. De vill att de ska byggas men det finns ingen som vill bygga och det finns inget förbud mot byggande av kärnkraft. Varför man inte vill bygga är att det är alldeles för dyrt och ger för dyr energi. Staten kan inte och skall inte gå in och subventionera elkraft

Ny kärnkraft är betydligt dyrare än de högsta energipriserna som finns i dagen läge. Energiöverenskommelsen tog också bort den effektskatt som funnits. Det är bara vid enstaka tillfällen det är energibrist och kärnkraft är inget för att användas vid tillfälliga toppar. Idag har vi långa tider ett överskott på el som exporteras.En höjdare inom Vattenfall visade på detta i något nyhetsprogram. De flesta av er vet säkert att jag tillhör de som inte är motståndare mot kärnkraft men tyvärr går den inte att bygga ut då den är alldeles för dyr.

Jag ser i en artikel att moderaternas tidigare energipolitiske talesperson Mikael Odenberg är inne på samma linje att kärnkraften är för dyr. Han säger också att den debatt som pågår är djupt osaklig och det är bara att hålla med honom. Minns jag inte fel har han även varit VD för Svenska kraftnät.

Så här beskriver Omni i en artikel vad Odenberg sagt.
Att bygga nya kärnkraftverk i Sverige är inte praktiskt möjligt eftersom det är för dyrt, säger Moderaternas tidigare energipolitiska talesperson Mikael Odenberg till SvD. Han dömer helt ut den debatt som nu pågår som ”djupt osaklig”.

– Det är sanningen. Debatten som pågår nu är bara populistisk, säger Odenberg, som också säger att ”ingen normalt funtad människa” vill bygga konventionell kärnkraft i dag.

Han dömer också ut M-ledaren Ulf Kristerssons utspel om elbristen som ”ett sätt att vinna röster”.Samtidigt vill Kristdemokraterna bygga två nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är helt nödvändigt då vi ser att vi kommer att behöva mycket mer el framöver, inte mindre, säger KD-ledaren Ebba Busch. Slut citat. Det var ord och inga visor från en före detta moderatpolitiker som kan energifrågorna och det tror jag inte Jimmy Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch kan. Jag delar i detalj vad Odenberg sagt

4 kommentarer

  1. Jörgen K

    Straffar man ut kärnkraften politiskt med höga produktionsskatter så blir det naturligtvis en svår ekvation att knäcka.

    Dock är energibristen i Södra Sverige, sätt upp vindsnurrorna motsvarande det faktiska behoven där först innan man belamrar Norrlands inland med skräp överallt. Så då lär nog både ”politiker” och ”forskarna” byta ståndpunkt.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Kärnkraften har inga hårdare regler än vattenkraften, det är en fastighetsavgift som infördes när man drog bort fastighetsskatten

  2. Kalle

    Nej bättre att ta makten genom att driva MPs energipolitik.
    Lustigt att du kan klaga på att M drev MP politik tidigare när S numera inte har någon egen politik som drivs överhuvudtaget.
    MP och C bestämmer.
    Kärnkraft är självklart dyrare om man lägger straffskatter på den och samtidigt ger subventioner till annat.
    Vi har nu vindkraft som är instabil, där energi inte kan lagras, och som dessutom förstör natur och djurliv och ser till att vi importerar koleldad el.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      M köpte MP när de skulle ha igenom friare arbetskrafts invandring. När det gäller kärnkraften håller jag med den tidigare ministern Odenberg om att ny kärnkraft blir alldeles för dyr och det finns inget förbud not utbyggnad av kärnkraft och det fanns ju i energiöverenskommelsen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.