EU,s hantering av frågan om vaccin är en fullständig katastrof

EU,s hantering av vaccinfrågan är ett stort misslyckande. Det är mycket märkligt att de inte har avtal som säkrar leveranser. De som i vanliga fall brukar ha en massa synpunkter klar inte av sitt uppdrag. Dessutom skyller man ifrån sig hela tiden. Biden i USA han lovade att alla amerikaner ska ha fått sin spruta innan den 1 juli. Han har suttit på sitt jobb drygt två månader.

Astra Zenicka lägger nu skulden på länderna som har infört Exportförbud bland annat USA och Indien.Då har inte EU säkrat upp detta nog i de avtal som finns. Ingen ska inbilla mig att det inte finns fabriker i Europa som kan göra vacciner åt bolagen utan när det är en pandemi måste det gå hur enkelt som helst med lagstiftning att göra det. Bolaget har ju ett ansvar för att fullfölja åtagandet. Det är väl klart att det går att öka produktionen om man vill. Dessutom måste man väl i avtalen ha reglerat allt och de har väl dessutom fått förskottsbetalning.

EU har i vissa fall varit snabba med sanktioner i olika fall och det kan väl inte vara några problem att lägga sanktioner mot länder som lägger exportförbud på i detta fall vaccin. Det finns fabriker som tillverkar vaccin inom EU och senast det som godkändes i går så det är väl bara att sätta ett exportförbud. Det skulle inte heller förvåna mig om insatser till Astras vaccin exporteras till deras fabriker i USA och Indien så sätt exportförbud på dessa. Det finns säkert andra produkter som dessa länder producerar som man kan sätta importförbud på och som inte har ett miljöansvar i sin produktion.

Är det någon mening med EU så kan man inte låta detta vaccinkaos fortgå som det gör en parodi och jag tycker det som sker visar att EU helt saknar upphandlingskompetens och skulle inte heller förvånas om att den interna byråkratin är ett stort hinder. Klarar man inte av att agera gemensamt i en fråga som en pandemi som kräver gemensamma tag då har man inte stor nytta av EU

2 kommentarer

  1. Mats-Olov Karlsson

    Längst upp Biden: Han har stängt ner alla exporter utanför USA från det ”svenska” företaget, tydligen kan han personligen göra så, vi har inte det systemet i EU och frågan om en stark hand som högern brukar önska är vad vi behöver i ett Europa, vi hade det för en del år sedan och det var inget vidare.

    Andra stycket: Ja håller med dig man blir För B. när det tydligen inte går att betala tillbaka artigheterna. Men ett fullskaligt handelskrig tjänar ingen på utom kanske lite rubriker (att nu fick dom) Italien har vägrat leverera till Australien av samma orsak och det blev enorma rubriker i engelsk press.

    Astra-Zeneca är ett skämt där leveranssäkerheten påminner om Baron Munchausens reseäventyr. Problem med vaccinet finns i alla Europas länder aktien dalar men ingen finns att svara på frågor om deras vaccin.

    Eus hantering av vaccinfrågan där delar jag din åsikt, det fattas kraft bakom avtal och överenskommelser men jag gissar att handelsavtalen hädanefter kommer att bli väldigt mycket hårdare och att möjligheter till att jämka kommer att tunnas ut rejält, gissar att Storbrittaninen kommer att få första tjing på den erfarenheten. För det vi ser inför våra ögon just nu är den ”fria” marknadens baksida och mot en sådan är det just ett väl fungerande EU som vi kan sätta vårt hopp till

  2. Svenne

    Meningen med EU urholkas i allt snabbare takt, tror att det skulle behöva bildas en skandinavisk union istället .Maktkoncentrationen ligger för centralt i Europa och ser framför allt till Centraleuropas bästa. Om vi tittar på alla påfund och ideer om hur vi ska sköta tex skog och andra tillgångar har de inte en aning om .Och vi såg ju hur det gick till i pandemins början ,Frankrike och Tyskland försökte ju sno åt sig sjukvårdsmateriel osv. Då fanns helt plötsligt ingen solidaritet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.