Vi har på kort tid förstört jordklotet och nu är tiden knapp innan allt havererar

Klimatförändringarna är här på jorden. Det finns dock de som inte tror på sätta och det är främst i USA. Det är märkligt att där finns den typ av förnekare som Donald Trump. Nu har även FN lämnat en rapport och det är ingen ljus framtid den speglar men menar samtidigt att det är inte för sent. Vad vi bör vara vaksamma på är om golfströmmen kollapsar.

Här kommer två intressanta notiser från Omni
De senaste decenniernas ignorerade varningar från forskarvärlden om klimatkrisen har nu blivit verklighet. Människan har genom sina handlingar, eller brist på sådana, överhettat planeten, skriver The Guardians miljöredaktör Damian Carrington i en analys.
”Som en dom över mänsklighetens klimatkris kunde IPCC:s rapport inte vara tydligare: Skyldig så in i helvete”, skriver Carrington.

Rapporten offentliggjordes under förmiddagen och BBC:s miljökorrespondent Matt McGrath skriver att budskapet är långt tydligare än förr om vikten av att politikerna agerar. Om klimatmötet i Glasgow slutar i antiklimax kommer bland annat domstolarna få mycket att göra, skriver han. Aktörer inom miljörörelsen har redan, med framgång, börjat gå rättsliga vägar för att tvinga företag och regeringar till handling.

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström skriver i en analys att IPCC-rapporten är skakande läsning, men att regeringarnas brist på konkreta tidsplaner för nollutsläpp är ännu mer skakande.
”Det återstår att se vilka svar politikerna har med sig i bagaget när de möts på det globala klimattoppmötet i Glasgow i november.”
Även DN:s vetenskapsreporter Maria Gunther skriver att rapporten är tydlig med att framtiden helt beror på de beslut som tas nu.
”Men tack och lov vet vi också vad som hjälper och vad vi måste göra: skära ner våra utsläpp till noll.”

Artikel två
Flera av världens länder står ”på gränsen till utrotning”. Det är budskapet från en grupp små stater, många av dem önationer, som är särskilt sårbara för klimatförändringar, rapporterar BBC.
De nästan 50 länderna går ut med den gemensamma varningen efter att FN:s klimatpanel IPCC släppte sin stora klimatrapport under måndagen.
– Vi betalar med våra liv för kol som andra släppt ut, säger Mohamed Nasheed, ex-president på Maldiverna, som företräder länderna.
Enligt IPPC-rapporten kommer värmeböljor, kraftiga skyfall och torka bli allt vanligare. FN:s generalsekreterare António Guterres har kallat rapporten för ”kod röd för mänskligheten”.

Alla världens stora ekonomier måste förbinda sig till aggressiva klimatåtgärder under det kommande, avgörande årtiondet. Det säger USA:s särskilde klimatsändebud John Kerry efter att FN:s klimatpanel släppt sin nya stora rapport på måndagen, skriver BBC.

– Effekterna av klimatkrisen, från extrem hetta och bränder till intensiva regn och översvämningar, kommer bara fortsätta att intensifieras om vi inte väljer en annan väg för oss och för kommande generationer, säger Kerry.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson beskriver rapporten som ”tillnyktrande läsning” och säger att han hoppas att den kan bli en väckarklocka för världen att agera vid klimattoppmötet i Glasgow i november.
Tysklands klimatminister Svenja Schulze säger att rapporten gör det tydligt att vi inte längre kan undvika många av konsekvenserna av klimatförändringarna, utan bara kan förbereda oss och anpassa oss så gott det går, skriver AFP. Slut citat

3 kommentarer

  1. Kalle

    STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vita huset väntas uppmana Opec och sina oljeproducerande allierade att öka produktionen med målsättningen att motverka stigande bensinpriser, efter att inflationsoro uppstått vilket befaras rubba den ekonomiska återhämtningen.

    Vi får se till att S och MP kompenserar genom att stänga av elen för svenska folket 8h/dag.
    Vilket inte är en alltför otrolig framtid som det ser ut i nuläget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.