Det verkar som USAs satsning på Afghanistans militär är bortkastade pengar och vad händer där egentligen

Vad är det som händer i Afghanistan? Jag vet inte vad man ska tro när talibanerna hur enkelt som helst kan inta regionstad efter regionstad och nästan utan motstånd. Afghanistans militärer har ju utrustats ordentligt av USA och militären ska ju vara utbildad av bland annat Sverige. Vad är det som då hänt när det inte sker något som helst motstånd. Det verkar mer överenskommelse om att man delat på makten genom att talibanerna ska ha 17 regioner och regering 17. Det verkar mer eller mindre som bortkastade pengar som satsats där när militären inte kan försvara landet.

Jag lägger ett par artiklar från Omni om det som sker i landet.
Invånare i städerna Herat och Kandahar säger till Al Jazeera att de inte kan förstå hur snabbt städerna föll när talibanerna inledde sin offensiv.
– De har mer eller mindre sålt ut oss, det fanns inget motstånd från ter regeringen, säger en kvinna.
BBC-journalisten Yalda Hakim, som under flera år rapporterat från Afghanistan, skriver hur skräckslagna unga kvinnor och män i huvudstaden Kabul hör av sig till henne. Hon citerar ett meddelande hon fått från en ung kvinna: ”Min familj och jag är livrädda att bli tagna av talibanerna. Problemet är att alla människor omkring mig vet att jag är en student”.
Aktivisten Zarmina Kakar säger till AP att det känns som om de är fåglar som byggt sig ett bo.
– Men sen kan vi plötsligt bara helt hjälplöst se på när andra förstör det.
Den senaste tiden har talibanerna tagit kontroll över flera av Afghanistans största städer. Enligt rapporterna på lördagsmorgonen befinner de sig bara några mil från huvudstaden.
TT har talat med Kabulbon Mohammed, som beskriver situationen som ”fruktansvärd”:
– Vi vet inte när talibanerna kommer. Men jag tror att Kabul kommer att falla inom bara några dagar. 20 år av framsteg har raserats på bara en månad.

Artikel 2

Rapporterna om talibanernas frammarsch i Afghanistan betyder inte att de har total kontroll över de städer som fallit. Det säger generallöjtnant Michael Claesson, som ledde Sveriges insats i Afghanistan, till SVT.
– Har man varit i Afghanistan vet man vilka svårigheter det faktiskt innebär att kontrollera någonting.
Claeson menar att det är för mycket att ta rapporterna ”med en nypa salt”, men att man ska vara medveten om att de inte innebär en ”total kontroll av territorium”.
Talibanerna själva är dessutom angelägna om att deras övertagande ska verka i princip oundvikligt, påpekar han.

Artikel 3

USA gjorde många fel när armén skulle byggas upp både i Irak och Afghanistan. Det skriver Mike Jason, tidigare överste i den amerikanska armén, i en analys i The Atlantic. Ett stort problem enligt Jason är att man inte byggde upp dem som institutioner.
”Vi misslyckades med att etablera den nödvändiga infrastrukturen kring militära utbildningar, träning, lönesystem, karriärmöjligheter, personal och ansvarsskyldighet – allt som skapar en professionell säkerhetsstyrka”, skriver han.
Aftonbladets Wolfgang Hansson tror att så snart USA och Nato satte ett slutdatum för insatsen i Afghanistan visste medborgarna att talibanerna snart skulle ta makten igen. Det menar Hansson är en av många möjliga förklaringar till den afghanska arméns kollaps.
”Om de som strider i den afghanska armén ändå i slutänden vet att de kommer att förlora, varför då anstränga sig överhuvudtaget?” frågar han sig. Slut citat

11 kommentarer

  1. Brorson

    Ska bli intressant att se om det finns en överenskommelse om maktdelning mellan talibanerna och regeringen. Om talibanerna intar Kabul kommer de att få ett gigantiskt flyktingproblem på halsen. Efter USA:s nederlag i Vietnamkriget ville Sovjet fylla tomrummet efter USA som världsmakt och försökte b.a. modernisera Afghanistan. Det slutade med sovjetkommunismens kollaps. Biden försöker kanske undvika en liknande kollaps för den amerikanska kapitalismen och USA-imperialismen. Han vill inte förlora Syrien, där Ryssland är en svår konkurrent, Irak och Pakistan. Något måste offras för att inte allt ska förloras. Biden fullföljer Trumps politik att inte påtvinga alltför motvilliga länder den amerikanska livsstilen. Vilket kan vara en annan sida av parollen ”America first”.

    Såg för några år sedan ett TV-reportage om Afghanistan, enligt vilket kriget mot talibanerna var ett misstag. Den dåvarande USA-presidenten George W Busch hade enligt reportaget förväxlat al Qaida och talibanrörelsen, Talibanregimen hade givit skydd åt al Qaida-ledaren Usama bin Laden. USA borde, enligt reportaget, ha nöjt sig med att tvinga talibanerna att upphöra med sitt skydd åt bin Laden. Talibanerna var kanske beredda att offra bin Laden för att slippa amerikansk intervention och närvaro i landet? Men Busch var för het på gröten.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror inte det finns någon överenskommelse. Innan den här dagen är slut har man nog tagit över även Kabul som är den enda stora staden som är kvar. Det har inte varit något motstånd från regeringssidan så man undra om man inte vill ha talibanernaerna som ska styra landet. Har inte den vilja funnits borde motståndet ha varit mycket större. Det blir nog en orolig tid efter deras tillträde för de har nog inget emot att terrrorgrupper kan ha sin bas i landet. Vi kommer nog att få se att mycket folk kommer att avrättas

  2. Brorson

    Såg för en stund en video, där Trump två månader före sin avgång, alltså sedan han förlorat presidentvalet, beordrade den amerikanska militären att lämna Afghanistan. En order som Biden uppenbarligen inte har upphävt…

  3. Brorson

    Jag tror att talibanerna har tagit landsbygden och de mindre städerna redan för 4 – 5 år sedan, och att det inte har behövts några större truppförflyttningarna för att ta även de större städerna. Det går rykten om en kommande maktdelning med regeringen, vilket skulle lösa en del problem för talibanerna. Som förmodligen inte själva har de personella resurserna att ensamma styra ett helt land och upprätthålla de internationella kontakter, vilka kan behövas för att ett kommande civilt talibanstyre på nationell nivå inte ska kollapsa i första taget.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      De har nog alltid haft kontrollen och har nog spelat ett dubbelspel, annars har inte landet fallit så fort. Militären hade nog semester

  4. johansson

    HAHAHA, Sveriges insats i Afghanistan är också helt bortkastat det är helt idiotiskt vad man satsat pengar där, ändå säger Ann Linde att Sveriges bistånd skall fortsätta trots att en stor del av biståndet hamnar i privata fickor

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Bistånd är en sak men det kan ges även vid alliansstyre. Men militären från alla länder är ett fjasko. Inget motstånd och stämmer uppgifterna har de gett bort vapnen. Det är så många olika folkgrupper där som säkert gått till Talibanerna när man sett hur korrupta ledningen varit

      • Brorson

        Det är nog den största – och kanske enda – förändringen hos talibanrörelsen, att man har bytt ut den pasthunska etnocentrismen med en mer mångetnisk framtoning, vilket innebär att man har välkomnat även hazarer och de många etniska grupperna i norr till rörelsen. Det som förvånar många kommentatorer är att Norra alliansen, som för tjugo år sedan och en tid framåt kämpade mot talibanerna nu verkar vara som uppslukade av jorden.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Men de kan ha gått över till talibanerna för att man inte litar på presidenten och styret som var korrumperat. Någon av grupper tror jag tillhör kristna och de har inte gått över

          • Brorson

            Mig veterligt fanns inga kristna afghaner innan USA invaderade landet 2001. Jag har sett en biografi över den dåvarande USA-presidenten George W Bush, enligt vilken hade blivit frälst från alkoholism i en amerikansk motsvarighet till den svenska pingströrelsen. Han skröt med denna sin frälsning på ett sätt som jag hört svenska pingstvänner med ett förflutet som alkoholister göra. Jag gick själv i pingstkyrkan under något år vid den tiden, då jag sökte ett alternativ till Svenska kyrkans alltmer urvattnade förkunnelse, men stöttes bort av dessa orealistiska frälsningshistorier. Vi var många kritiker, som tyckte att de tidigare alkoholisterna hade blivit Jesus-missbrukare i stället för alkoholmissbrukare.

            Så misstänker jag det var med George W Bush. Han styrdes av föga genomtänkta impulser, som han trodde kom från Gud. Han tackade för sin ”härliga frälsning” genom att släppa in kristna missionärer di Afghanistan direkt i de amerikanska militärernas fotspår, vilket givetvis blev ett skräckexempel på svärdsmission. Som givetvis retade upp afghanerna och bidrag till det amerikanska nederlaget. Dessa missionärer tänker bara på sig själva och inte ett dugg på det folk som ska omvändas. Om det idag finns kristna grupper i Afghanistan, så kan de vara ett resultat av Bush, självsvåldiga beteende, när han inte ens väntade på att en afghansk regering hade infört religionsfrihet i det djupt religiösa muslimska landet..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.