Batterifabriker som byggs i norra Norden behöver, folk, bostäder, ren energi.

Det är full fart på batterifabriksbyggandet i Norra Norden. Det byggs en i Mo i Rana men där planeras för ytterligare 4 fabriker, i Skellefteå byggs en, och i Vasa 2. Det är klart att det blir ett riktigt batteribälte som behöver en ordentlig infrastruktur som vägar, järnvägar, sjöfart men även flyg. Var i Vasa för några veckor sedan och fick se de områden som man bygger på och lite övrigt runt fabrikerna. Finland har också i närheten tillgång till mineraler som behövs. I Vasa berättade man också att fabrikerna inte skulle ha kärnkraftsel då man inte ansåg det stämmer in med allt miljötänk som finns. Jag blev även imponerad över hur kommunen och det privata näringslivet gick hand i hand

När det gäller Skellefteå antar jag också att det finns vissa mineraler men om det räcker till vet jag inte. Jag är lite rädd för att Sverige kan hamna på efterkälken då systemet med att öppna gruvor är alldeles för omständigt och byråkratiskt och ett måste är att dessa tider måste mer än halveras. Jag tror också Norhvolt inte ska använda kärnkraftsel med samma motiv som i Vasa. I Skellefteå behövs det också bostäder och gärna folk som flyttar till området för arbetskraft behövs. Med andra stora miljöinvestering med koldioxid fri stålframställning kommer vi mest troligt att även behöva bygga ut energiproduktionen i Norrland men även där tror jag det är viktigt med snabbare tillståndsprövningar och jag är frågande varför det finns ett kommunalt veto just på vindkraft.

Det kommer att behövas folk som flyttar till samtliga orter och nog tror jag det borde finnas plats för även en batterifabrik i Umeå och det finns säkert andra företag än där Volvo är involverad. Jag tror också att i batteribältet behövs det speciella och ganska stora utbildningsinsatser och både på gymnasienivå och högskolenivå men ingenjörer. Jag antar att det kommer att bli återvinning av inte minst metaller ur förbrukade batterier och den verksamheten borde ligga nära produktionsanläggningarna.

Framtiden ser faktiskt ganska ljus ut för Norra Norden och det här finns även på dagordningen för det Nordiska Samarbetet i Kvarkenrådet EGTS. Vi får hoppas och jag tror att det finns många som lämnat Norra delarna som gärna borde kunna flytta tillbaka då vi under lång tid försörjt de södra delarna av landet med duktig arbetskraft. Det här visar samtidigt att klimatomställningen kommer att ge nya jobb när man fasar ut de fossila bränslena och vi hoppas att man nu i Glasgow kan enas om att vi måste ta klimathoten på allvar.

I Mo i Rana byggs också en fabrik nu men det planeras för ytterligare 4 fabriker i en artikel i SvT. Då skulle det behövas mycket folk men även mycket mark för dessa. Jag vet i alla fall att det planeras för en ganska stor flygplats utanför staden i riktning mot Sverige och det är mycket bra för Västerbotten och skidåkningen i Tärna/Hemmavanområdet. Det är säkert bra även för sysselsättningen på den svenska sidan. Fabriken i Norge heter Freyr och där ska man även bygga ut en ny stor vindkraftspark och dessutom har man ett elöverskott i Norra Norge

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.