Statsvetare undrar om inte valfriheten har skapat en marknad för kriminella

Ja tre statsvetare är det som undrar om inte valfriheten har skapat en marknad för kriminella i Sverige. Det är något man måste undersöka noga och är det brottslingar man kommer på så ska straffen även där höjas. De har skrivit en debatt artikel i Dagens Nyheter Debatt. De menar att det gäller att man forskar på detta för att se hur långt korruptionen har gått. Vi har ju hört om pengar som skulle vara till för skolan gått till helt andra saker i andra länder. Det har ju uppdagats fusk på många olika sätt. Jag tror att det bästa vore om de som betalar nämligen haft kontrollen över hur pengarna används och om man fyller upp målen på det man betalar.

Så här beskriver Omni kort vad statsvetarna skrivit
Valfrihet och migration har skapat en marknad för kriminella i Sverige. Nu måste forskare ta reda på hur långt korruptionen i Sverige har gått. De skriver tre statsvetare i en artikel på DN Debatt.
De skriver att myndigheternas insyn och kontroll över välfärdstjänsterna har minskat i takt med att privatiseringen har ökat. Samtidigt har migrationen gjort att folkbokföringen har försämrats, genom till exempel falska intyg och jobbkontrakt. De menar att detta har öppnat en marknad för kriminella aktörer och att korruptionen har ökat.
De menar nu att forskare med kunskap om korruption borde gå till botten med det här fenomenet.

En artikel i går från Aftonbladet
22:32 i gårEmil Salmaso
Statsvetare: Utred korruptionen i Sverige
Kan Sverige jämföras med södra Italien vad gäller korruptionens utbredning i samhället?
Det måste forskare granska, anser tre etablerade statsvetare.
Den svenska korruptionen måste granskas och genomlysas, skriver statsvetarna Peter Esaiasson, Carina Gunnarson och Bo Rothstein på DN Debatt.

Trots att Sverige är känt som ett av världens minst korrupta länder frodas den organiserade brottsligheten, enligt författarna. Angreppen riktas mot ersättningar till både enskilda och företag.
Omfattande fusk har avslöjats inom bland annat assistentersättning, hemtjänsten, det statliga tandvårdsstödet och olika former av anställningsstöd, enligt skribenterna.
Valfrihetsreformerna från 1990-talet har skapat en marknad för kriminella aktörer, skriver de.

”Vid sidan om valfrihetsreformerna är den omfattande migrationen en bakomliggande orsak till förvaltningsmodellens problem.”
Som exempel pekar statsvetarna på Södertälje, där de menar att den organiserade brottsligheten påverkar flera viktiga samhällsfunktioner. Ett annat exempel de lyfter är Göteborg, där tjänstemän inte vill eller kan rapportera om hot från kriminella till sina chefer, enligt artikelförfattarna. (TT)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.