Är moderaterna på väg att tappa förtroendet för den fria marknaden nu på elen

Anders Ågren Moderaternas gruppledare i Umeå tror inte längre på marknadskrafterna. Han har ju varit för att privatisera och sälja ut och låta marknaden sköta så mycket som möjligt. Nu kan man faktiskt tro att han har bytt åsikt. Jag ser att han ogillar att det finns en marknad för elen när det gäller produktionen och främst försäljningen av el. Ofta brukar han föra fram att kärnkraften ska lösa både energibehovet och priserna och nu vill han staten ska ordna detta just på el. Det finns ju redan en marknad för elförsäljningen.

Han verkar inte ha insett att det finns inget förbud att bygga ut och underhålla befintlig kärnkraft. Företagen som producerar bygger inte ut och det har att göra med att priset blir för högt för den ny elen.. Kärnkraftselen kommer att vara skyhög gentemot andra energikällor. Jag är själv ingen motståndare till kärnkraft och inte heller andra energikällor men vill inte att staten ska subventionera elen. För min del köper jag elen på ett fast pris till stugan och jag har inte drabbats av några kraftiga prishöjningar men lite högre blir priset alltid om man inte vill ta stora risker. Jag är övertygad om att alla som nu grabbats av höga elpriser har räknat med att det blir billigare med rörligt elpris Har man köpt elen på ett fast pris och gjort upphandlingen där man får ett pris som man vet att man klarar av är det ingen fara alls.

Jag förstår inte varför Anders Ågren nu ska subventionera elen till de som tidigare valt att ha ett rörligt pris och därmed en hel del billigare än vad jag har på fast pris och som över ganska långa tider haft lägre pris än jag och dessutom vid flera tillfällen fått gratis el. Det som spekulerar genom att ha rörligt pris kommer i framtiden även få billigare pris. För oss som bor i hyresrätt kan det vara en fördel att ha ett rörligt pris så där får priset variera för mig. Anders Ågren och hela moderaterna måste väl vara helt medvetna om att det är inom många områden priserna kan variera ganska kraftigt och inte minst när det gäller maten.

Moderaternas agerande blir en stor subvention även för oss som har haft ett fast pris hela tiden men vi förlorar under de tider då de som haft rörligt pris kan han tjänat pengar gentemot oss. Jag kan bara konstatera att helt plötsligt är den fria marknaden helt värdelös för moderaterna och det låter intressant och vad är då nästa steg? Är det en fri elmarknad kan man inte börja subventionera de som har spekulerat i ett lägre pris då är det inte en fri marknadsprissättning. Ska staten verkligen syssla med subventioner när priserna är för höga varför föreslår man inte då en statlig reglering av priserna får man fråga sig. Priset går upp för att det tillfälligt är för dyrt att producera och det finns för liten kapacitet. Men ska företag då i vissa tider inte få betalt för överkapaciteten av staten blir en fråga.

Sedan måste media skämmas över att de kan visa tittare, lyssnare och läsare om hur det funkar. Varför frågar man inte nu de som grinar över den höga räkningen varför man inte tecknat ett avtal om fast pris. Energibolagen de vill säkert att folk köper på löpande räkning för då tar de inte någon risk.När det gäller rea på andra varor blir folk galna men ingen ska lura mig och tro att företagen gör förluster. Företagen har köpt in varor så att man sälja billigare sedan. Men åter till elpriset har jag svårt att tro att den elintensiva industrin har satt sig i samma sits som privatkonsumenterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.