Det blir stopp på byggnationer av hyresrätter när hyran blir för hög på grund av pris ökningar. Reformera genom att momsbelägga hyrorna

Risken finns för en enorm bostadsbrist. Med de prisstegringar som sker på material inom byggsektorn finns det en uppenbar risk att bostadsbyggandet mer eller mindre stannar av helt. Efter senaste hemmamatchen Löven spelade gick från matchen med Bostadens fastighetschef Elstig och den prisökning som är på allt byggmaterial kommer troligen att innebära ett totaltstopp på byggande av hyresrätter. Prishöjningarna skylls på Ukrainakriget men det är höjningar på material som inte har med kriget att göra.

Det är i många kommuner det är bostadsbrist och risken är enorm att det blir så höga hyror att ingen törs bygga. Företagen ropar efter folk men finns det ingen stans att bo finns inget folk att rekrytera. Inte underlättade det att Moderaterna med sina stödpartier tog bort investeringsstödet. Jag är dock osäker om inte det är för litet för att få igång bostadsbyggandet. Vi har sagt i Socialdemokraterna att vi ska ha en neutralitet mellan upplåtelseformerna men det har inte hänt något. Nu stiger räntorna och det drabbar inte äganderätten så mycket eftersom man får göra avdrag för dem och det systemet blir ett bidrag från skattebetalarna men det bidraget vill moderaterna inte röra. Det är obegripligt att hyresrätten ska vara den dyraste boendeformen där bland annat alla unga har som sitt första boende.

Det har inte rättats till vilket jag inte gillar. Det finns ett system som skulle rätta till detta och det är moms på hyran tex 7%. Vid en sådan konstruktion blir också momsen avdragsgill vid byggandet den så kallade byggmomsen. Men då fick även fastighetsägaren dra av momsen för all drift och underhåll och då behövde inte hyrorna höjas. Det är att likställa med andra köpta tjänster. Då tror jag också att det skulle bli mera lönsamt att hålla efter fastigheterna och bevara livslängden på husen. Staten får ju igen pengarna vi momsen på hyran när man mister den på investeringen. Ett rättvist förslag som inte kostar stora pengar men ger en bättre hyresnivå och jag tror dessutom att det skulle minska behovet av hyresbidragen främst då i nyproduktionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.