Det går inte att få bukt med inflationen genom lönekompensation det slår värst mot löntagarna och fortsätter inflationen drabbar det välfärden

Blir det en ny huggsexa om lönerna vid nästa avtalsrörelse blir intressant att se. Jag är nästa rädd för det då det finns en risk för en kraftig reallönesänkning på grund av den höga inflationen. Här finns också olika syn på detta tex mellan metall och elektrikerna, målarna. Metall tycker inte tyskarna gör rätt som begär kompensation och påminner om 80 och 90 talet där man jagade inflationen och det blev bara mera luft i plånboken och en ökad arbetslöshet.

Jag själv satt under 80 talet i Byggnadsarbetareförbundet förhandlingsdelegation och konstaterar att i det fallet har metall helt rätt. Men det finns mera som kommer att påverka förhandlingarna nämligen om företagen gör enorma vinster och samtidigt höjer VD löner kraftigt och delar ut stora aktieutdelningar. Jag för min del tror inte på ett samhälle där inflationen tar över och det har alltid inneburit att löntagarna får betala kalaset.

Samtidigt får man då även betala för de som lånat stora summar pengar till olika former av lyx konsumtion som då får sina skulder nedskrivna. Det kommer även att ha betydelse vilken regering som styr Sverige och samtidigt då ska skära i välfärden som arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen men som inte heller vill kompensera till pensionärerna. De har redan nu förslag som begränsar ekonomiska utrymmet för just pensionärerna och det kommer att bli värre om staten får ont om pengar för då är jag säker på att högerpartierna satsar mer på försvaret och inte säger sig ha råd med välfärd eftersom skattesänkningar för höginkomsttagare kommer att gå före. Så här skriver Omni om avtalsrörelsen som kommer.

” De flesta svenskar väntas i år få en reallönesänkning för första gången på 30 år på grund av den höga inflationen, rapporterar SVT Nyheter.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä ställer sig ändå tveksam till att göra som sina tyska kollegor och begära extra kompensation, även om den höga inflationen håller i sig nästa år.
– Det absolut sämsta vi kan hamna i är en situation som på 80- och 90-talet där vi jagar inflationen vilket slutar med luft i plånboken och att arbetslösheten ökar, säger han.
Fackförbunden Elektrikerna och Målarna är av en annan åsikt och kräver att deras medlemmar får en löneökning som är minst lika stor som inflationen nästa år.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.