Ryssland har tjänat storkovan på sina fossila bränslen trots sanktioner då priserna ökat med 60%

Jag har varit frågande om de sanktioner som EU och även USA vidtagit mot Ryssland har haft någon verkan på Ryssland. Det som hänt har vi sett hur tydligt som helst nämligen att det finns många länder som gärna köper rysk olja och gas. Det finns till och med länder inom EU som har fått dispenser att köpa från Ryssland. Ryssarna har tjänat mycket pengar på fossila bränslen och det är så mycket pengar att man tror inte det är sant.

Så här beskriver Omni hur mycket pengar Ryssarna tjänat. Ryssland har tjänat 98 miljarder dollar, nästan 1 000 miljarder kronor, på export av fossila bränslen under de första 100 dagarna av kriget i Ukraina. Det rapporterar Al Jazeera och hänvisar till en rapport gjord av Finland-baserade Centret för forskning om energi och ren luft (CREA).

Enligt CREA:s rapport köpte EU 61 procent av Rysslands fossila bränsleexport under krigets första 100 dagar, värt cirka 60 miljarder dollar.
Sammantaget var de största importörerna Kina på 13,2 miljarder dollar, Tyskland på 12,7 miljarder dollar och Italien på 8,2 miljarder dollar.
Rysslands genomsnittliga exportpriser var cirka 60 procent högre än förra året, enligt CREA.

2 kommentarer

  1. Arbetare

    Du glömde nämna att Sverige köper över 96% av Rysslands hela etanolexport vilket ger Putin många sköna miljarder i krigskassan .

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det tror inte på för av biodrivmedlen kommer 1,5% från Ryssland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.