Högerpartierna gör allt de kan för att stoppa överenskommelsen om pensionerna som det finns en riksdagsmajoritet

Det har blivit rena rama diktaturen från högerpartierna i Riksdagen. Nu vill man för hindra att Riksdagens majoritet lägger fram ett förslag om pensionerna. Hur det kan ha blivit att de har majoritet i utskottet är obegripligt. Jag tycker det visar vilken typ av ledare Ulf Kristersson och han gör säkert som vanligt hånler åt situationen. Oppositionen har ju möjlighet att få sin fråga prövad mot regeringens. Jag såg en debatt i går mellan Annie Lööf och Johan Persson och hur han argumenterade har jag mycket svårt att tro att han ska lyfta Liberalerna. Han svarade inte heller på Lööfs frågor då hon pressade honom genom att säga att det här var nära det förslag som Liberalerna haft. Att Liberalerna nu gör gemensam sak med Sverigedemokraterna måste reta upp alla sanna Liberaler som haft SD som sin största fiende. De gammaldags Liberalerna borde ta sitt förnuft tillfånga och inte rösta på ett parti som ska styra med Sverigedemokraterna

Så här har Omni skrivit i två artiklar i går om högerns förslag i går.
Oppositionen vill hindra regeringens nya pensionsförslag från att läggas fram för riksdagen med argumentet att det kommit in för sent. Ett besked som väckt ilska bland övriga partier.
Finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) anklagar oppositionen för ”paragrafrytteri utan dess like”. Centerns ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl tycker att högern har ”tagit spelet i riksdagen till en extraordinär nivå”.
– Aldrig någonsin i ett utskott har en falsk majoritet förvägrat en minoritet att lägga sitt motförslag, säger han till DN.
Centerpartiet meddelade på förmiddagen att man ställer sig bakom regeringens vårändringsbudget efter den nya kompromissen om pensionerna. Ådahl vill inte kommentera hur C kommer att rösta om det blir regeringens gamla förslag som ligger på bordet i onsdagens omröstning, skriver Expressen.

Talman Andreas Norlén kommer att få en nyckelroll när de två pensionsförslagen ställs mot varandra i riksdagen. Det säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg.
Finansutskottet ska i vanliga fall behandla budgetförslag innan de läggs fram i riksdagen. Men högerpartierna, som har majoritet i utskottet, har sagt nej till att ta upp pensionskompromissen mellan S, C, V och MP. De anser att beskedet kommit för sent.
Detta kommer i sin tur leda till att regeringen lägger fram sitt förslag direkt i kammaren i onsdagens budgetomröstning – och då är det Norlén som bestämmer om det tillåts.
– Och det troliga är, skulle jag säga, att han gör det. Men det har hänt att talmannen har tyckt att majoriteten i utskotten hade rätt, säger Ramberg.
Trots att alla åtta riksdagspartier vill höja pensionen blir det ”cirkus” i riksdagen, konstaterar Sydsvenskans politiska kommentator Olle Lönnaeus. Det kommer knappast att minska väljarnas politikerförakt inför valet, resonerar han.
DN:s Ewa Stenberg tar fasta på dramatiken som har uppstått inom pensionsgruppen och pensionssystemet.
”Det har varit ett av världens mest stabila pensionssystem. Nu är det en arena för valfläsk”, twittrar hon.

2 kommentarer

  1. Kenth

    Det finns pensionärer som lever i misär i landet.
    De har hamnat snett i pensionssystemet av någon
    anledning. Sånt nonchaleras då det är dags fördela
    bidragspengarna inom landet. Bidragpengarna som går
    utomlands borde omfördelas och nyttja oss i landet istället.
    Bara för att folk lever längre och pensionsåldern höjs finns
    det faktiskt folk idag som skulle må bra av att få gå i pension vid 60.
    Men sånt vill de styrande inte ens kännas vid.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      De som har låga pensioner är de som haft låga inkomster. Pensionerna styrs ju av vilken lön man haft och vad man betalar in själv om man varit företagare. Många har inte heller någon tjänstepension när man jobbat där det inte funnits kollektivavtal. Många kvinnor har jobbat deltider vilket även ger sämre pension. Ett enormt problem för framtiden är att det är färre som jobbar och antalet pensionärer ökar kraftigt då folket blir äldre och äldre och det trodde man inte när man tog hur höga avgifterna skulle vara till pensionssystemet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.