Moderaterna och högerpartierna vill inte göra något åt den organiserade brottsligheten som finns på arbetsmarknaden

Lo.s ordförande har helt rätt. Så här skriver hon inledningsvis i en artikel iAftonbladet. Vill du läsa hela artikeln så få du gå in och läsa på Aftonbladet. Den brottslighet som sker ute i Arbetslivet de har man inte hört att Moderaterna och höger partierna vill göra något åt. Jag gillar att detta kommer upp på den politiska dagordningen det är inte bara organiserad brottslighet som rör ekonomin det handlar om utan även arbetsmiljöbrott. Det fanns många brott som uppdagades vid bygget av Batterifabriken i Skellefteå. Så här börjar artikeln

DEBATT. Under de senaste decennierna har Moderaterna med anhang velat skapa en ny spelplan på svensk arbetsmarknad. Ivern att avreglera välfärden och införa liberala regler för arbetskraftsinvandring har varit en direkt grogrund för oseriösa eller direkt kriminella arbetsgivare.
De utnyttjar människor för att kunna sätta ett lägre pris och få högre vinster. Högerreformerna har blivit en grogrund för organiserad brottslighet.

De senaste åren har ansträngningarna ökat för att motverka arbetslivskriminaliteten. Insikten har ökat hos politiker och viktiga steg har tagits. Det är bra.
Men LO kan med en ny rapport visa att det som gjorts är långt ifrån tillräckligt.
I rapporten ”Arbetslivskriminalitet – kampen för ordning och reda” har vi gett Novus i uppdrag att intervjua yrkesverksamma i fyra utsatta branscher, bygg/anläggning, transport, hotell/restaurang och personlig assistans/hemtjänst.
1 011 intervjuer har genomförts och det är tydligt att mer behövs göras. Undersökningen visar att:
◼ Drygt var fjärde har det senaste året stött på personer i sin bransch som de vet utnyttjas.
◼ Tre av tio menar att det är vanligt förekommande att företag i deras bransch medvetet bryter mot arbetsmiljöregler.
◼ Över hälften anser att fusket ökat eller legat konstant de senaste tre åren. Enbart nio procent menar att det minskat.
◼ Nästan tre av tio är orolig för att osund konkurrens och arbetslivskriminalitet kommer att påverka dem negativt, med exempelvis sämre arbetsvillkor.

Även rapporten som det hänvisas till finns att läsa på www.lo.se

En kommentar

  1. Elmer Helletun

    Det ger inga plus från kapitalägarna men oerhört viktig för arbetare som utsätts för företsgskriminalitet.
    Att ta sig an narkotikan och gängkriminaliteten det hörs och syns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.