Förtroendet för regeringen sjunker som en Sten men däremot går det uppåt med raketfart för Socialdemokraterna med Magdalena Andersson

Det går oerhört bra för Socialdemokraterna i Siifos mätning mätning de gjort dör SVD och GP. Det kanontrav tolkas på annat sätt att väljarnas reaktion är på den politik som högern för och alla brutna vallöften som de gett och i det fallet kommer att bli fler brustna vallöften. En annan sak som jag tror är att det ser mer ut som om det är Äkesson som styr och inte statsminister Kristoffersson. Jag tycker det är hur tydligt som helst att väljarna är mycket besvikna på högern och dess politik samt brutna vallöften och alla andra från högern som sprididit högerns lögner. Jag tror även att väljarna inte är nöjd med Kristersson som ledare och ser att Magdalena har stort förtroende. Nu är det mycket bättre för Socialdemokraterna och ett missnöje med högern. Att vi hamnar på 36,1% är bra och en kraftig ökning. Inte helt oväntat ligger L på under 4 % och det förtjänar man efter att partiledaren satt sig i en regeringen som Åkesson styr med det avtal man tecknade med varandra. Inte heller KD går det inte bra för och jag ids inte räkna upp vad det beror på men det tror jag ni själva räknar ut.

Så skriver Omni
Socialdemokraterna får 36,1 procent enligt senaste Sifo-mätningen för SvD och GP. Det är det bästa resultatet i mätningen sedan 2012.
Regeringsunderlaget får 44,8 procent medan den rödgröna sidan får 53,7 procent, vilket innebär en skillnad på 8,9 procentenheter mellan blocken. I mätningen backar Moderaterna till 18,2 procent vilket innebär att Sverigedemokraterna är andra största parti med 18,8 procents stöd.
Både Sifos Toivo Sjörén och statsvetaren Tommy Möller tror att skiftet har att göra med det ekonomiska läget.
– Det var väldigt tydliga vallöften om bland annat högkostnadsskydd och sänkta drivmedelspriser, som nu när de inte levererats resulterat i besvikelse hos väljarna, säger Möller till SvD.

Frågan som ställdes var ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?”

Vänsterpartiet 7,3 procent (8,2 procent)
Miljöpartiet 4,4 procent (5,0 procent)
Socialdemokraterna 36,1 procent (33,4 procent)
Centerpartiet 5,9 procent (5,5 procent)
Liberalerna 3,5 procent ( 3,6 procent)
Moderaterna 18,2 procent (20,1 procent)
Kristdemokraterna 4,3 procent (4,8 procent)
Sverigedemokraterna 18,8 procent (17,7 procent)
Övriga 1,5 procent (1,6 procent)

Resultatet bygger på 5 378 intervjuer gjorda under 5–15 december 2022.

Siffran i procent anger resultatet från mätningen i november.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.