Hur i helsike kan regeringen tillåta att Svenska Kraftnät gör elen 3 gånger så dyr om en månad

Av , , Bli först att kommentera 2

Ibland blir jag både förvånad och efter det förbannad när jag får redan på vad som händer. Mest förbannad blir jag på media som inte granskar det som sker. Nu är det så att Elen kan bli riktigt dyr i vinter när det nya systemet för elöverföring införs. Nästan tre gånger högre elpris kan bli konsekvensen, visar testkörningar.
– Och det är då man använder som mest el, säger Jan Rönnback på Fortum.

Det beror helt enkelt på att man gör regler för elöverföring. Det är inte mer
Än en månad kvar tills det att systemet går live, så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning (flowbased), Experterna som jag delar uppfattningen förstår inte varför Svenska kraftnät trycker så hårt på ett system som ingen på elmarknaden verkar vilja ha.
Jag citerar här vad Aftonbladet skriver och så här säger man och de ska ha tack för det.
”– Det är anmärkningsvärt att både producenter och förbrukare är negativa till det här, säger Jan Rönnback, energimarknadsexpert på energibolaget Fortum.
Vilka är vinnarna då?
– Rent krasst medför modellen att man kan överföra mera el. Det betyder att man kan exportera ännu mer till kontinenten. Det är någonstans söder om Norden man får söka de största vinnarna, säger Rönnback som också ser en mer närbelägen vinnare.
– Norge har viss fördel. Man får bättre betalt för sin vattenkraft. Man kan använda det svenska stamnätet mer effektivt. Man har ett väldigt svagt nät i Norge. Och det här ger tillgång till mera överföringskapacitet via Sverige.

Testkörning
Svenska kraftnät har under något år kört det nya tänkta systemet parallellt med det nuvarande för att se vad bland annat priskonsekvenserna blir. Dyrare i norra Sverige och i elområde 3 som innefattar Svealand och norra Götaland, visar testkörningarna. Däremot ska det bli något billigare längst i söder.
Men precis som flera andra kritiker som analyserat Svenska kraftnäts modeller köper inte Rönnback den analysen. Visst, något billigare, tidvis under sommaren när elförbrukningen är låg kan det bli, men rejält dyrare när elsystemet ställs på prov.
Under några kalla vinterdagar i vintras kostade elen tidvis i Sydsverige runt tre kronor/kwh.
– Men i flowbased blev det i den här parallellkörningen åtta, säger Rönnback.”

Vem är det som styr svenska kraftnät eftersom man tillåter att det förslag som man lägger kommer att påverka inflationen som påverkas mycket när elpriserna stiger så mycket. Har inte hört ett enda ord från energiministern över detta. Det är märkligt tycker jag att inte staten säger ifrån på skarpen