Ett seniorboende ska ha en matsal

Ett seniorboende ska ha en matsal. Det tycker jag är en självklarhet. Jag bor själv på ett seniorboende på Berghem som är ett riktigt seniorboende. Där har vi matsal, ett gym med utrustning, ett bibliotek i anslutning till matsalen, på översta våningen där man ser över hela stan finns en bubbel pol och i samma utrymmen en bastu och ett rum som man får nyttja där det finns matplatser för ca 14 personer om man ska ha ett kalas. Alla dessa lokaler ingår i den hyra vi betalar och lunch får man köpa i matsalen. För att nyttja utrymmen är det bara att boka sig och det finns två rum att hyra om man har gäster.

Maten kostar strax under hundringen och det är lunch det finns att köpa vardagar och i köket lagar man även maten till de seniorboenden som finns på Backen. I matsalen får även andra gå och köpa sin lunch vilket nyttjas av en del och det beror nog på den utsökta maten som serveras. Vid entrén finns det även en värdinna för huset. Antalet lägenheter är drygt hundra till antalet och det är drygt 140 som bor här. Parkeringar finns även i ett garage under huset och som på alla andra ställen får man hemtjänst om man fått den beviljad.

Jag blev lite förvånad när jag såg att i bostadens lokaler på Sandahöjd tar man bort matsalen. Då tycker i alla fall jag att det är inget riktigt seniorboende. Men det är klart att om den inte ingår i hyran kan det vara annorlunda för den ska betalas. Gymmet här på seniorboendet Berghem det används hela dagarna och det är bra att gamla rör på sig och håller sig friskare. Det blir billigare för skattebetalarna om vi gamla rör på oss och håller oss friska.Det finns även ledare för gympan. Utomhus finns det även två boulebanor.Vid entrén finns stora allmänna ytor som är en bra mötesplats liksom det utrymme som jag kallade biblioteket.

När man nu från bostadens sida ska bygga seniorboenden kan man även bygga särskilda boenden i anslutning dessa. Vilket är en fördel om en person blir så dålig att den inte kan bo i lägenheten och då har maken/makan nära att göra besök. Det fick vi inte upphandla hos Seniorboendet på Backen som har samma ägare som här på Berghem. Det var LOU som var boven till detta vilket jag tycker var helt obegripligt.

Jag tror det vore bra om dessa seniorboenden kunde ha lite fler lägenheter än här som delar på hyran för alla gemensamma lokaler. När kommunen nu ska låta Bostaden bygga tycker jag att man skulle ha ett liknande koncept som här på Berghem som är attraktivt och har en enormt stor kö. Jag tycker helt enkelt att man ska fastställa ett program hur de ska se ut. Ta och prata med Nils-Erik Öqvist och se hur han byggt.

Jag tycker att man även borde anvisa mark till Seniorhusen som vill bygga fler liknande bostäder och det finns även ett företag till som jag vet har anmält intresse om att bygga. Det finns ett stort behov att Seniorboenden som Nils-Erik har byggt och det vet jag för kön från äldre är stor. Jag törs inte nämna hur många som står i kön för då tror jag blir beskylld för att ljuga. Kan avslutningsvis säga att jag har inte träffat någon här är missnöjd över boendet och vi bor i en tre på 66 kvm men vi har även en inglasad balkong som är väl tilltagen. Jag har aldrig hört ett boende som har så många positiva utlåtanden. Sätt fart på Bostadens byggande och fördela marken till de företag som har ett intresse att bygga som folk vill bo. Dessa boenden med alla de aktiviteter som finns gör att även kommunens kostnader för äldreomsorgen kommer att minska när folk mår bra och trivs. Sist men inte minst får man igång ett rotation i bostadsbeståndet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.