Vad är det som hänt med liberalerna

Är liberalerna på väg bort från det samarbete som inleddes efter förra valet. Jag tycker det verkar på de viset när de ständigt för in nya krav i januariöverenskommelsen. Just nu tycker jag att det känns lite väl magstarkt av deras försvarspolitiska talesperson Allan Widman när det ska fram oerhört mycket pengar på grund av pandemin att samtidigt gå ut med att köra över regeringen tillsammans med SD om försvarsanslaget.

Man har ju kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om att successivt öka nivån på anslagen till det militära försvaret med 25 miljarder kronor. Jag tror att liberalerna liksom moderaterna kan tänka sig ett politisk samarbete med Sverigedemokraterna. Det har i alla fall inte kunnat ske med Jan Björklund som partiledare. Däremot kanske det skulle hända att liberalerna ramlade ur riksdagen. Jag är övertygad om att det är genom samarbetet med moderaterna som partiet sakta men säkert gått bakåt och tvingats in i den höger bur som nu blivit helt annorlunda sedan Fredrik Reinfeldt hoppa av. Nu är det nyliberala politiken som gäller. De liberaler som varit mera omtänksam om de sociala frågorna och välfärden är borta ur partiet.

8 kommentarer

  1. Brorson

    Det är en gammal och väl känd sanning att allmänborgerliga väljarna straffar borgerliga partier stödjer eller samarbetar med S. Och att L har en hög andel allmänborgerliga väljare och en låg andel egna kärnväljare. De allmänborgerliga väljarna är de, som inte har starka sympatier för något särskilt borgerligt parti, utan har som huvudintresse att vara mot S. Bengt Westerberg fick känna på det här under 1990-talet.

    Om socialdemokratin ska ha någon framtid i det här landet, så måste S sluta svika de egna kärnväljarna och mobilisera dem i stället för att hoppas på andra partiers väljare. Vi är många som tycker att en socialdemokratisk enpartiregering hade varit det bästa i det rådande parlamentariska läget.

    Om andra partier vill stödja en S-regering är deras ensak, som de har att ta ställning till. Det finns två viktiga frågor, där S inte får vika sig, om partiet vill vara kvar i svensk politik:

    1. Vilka förändringar som än görs av arbetsrätten, får de inte medföra en försämring av anställningsskyddet. Saklig grund måste finnas kvar som villkor för uppsägning. Försök med en lösning som är bra för båda parter.

    2. De s.k. allmänna löneavgiften är en skatt, som bör utgå ur arbetsgivaravgiften. Övriga delar av arbetsgivaravgiften är socialförsäkringsavgifter, som inte kan tas bort eller sänkas, utan att ersättningarna sänks eller hela systemet blir underfinansierat.

  2. Brorson

    Eftersom du inte vill ha längre utredande kommentarer på din blogg, nöjer jag mig med att konstatera att arbetsrätten (reglerna för uppsägning) och sjuklönesystemet är problem, som avhåller småföretagare från att anställa ny personal. Men C och L har fullständigt fel om vilka problemen är och vilka lösningarna är. Det verkar som om dessa partier saknar personer på ledande poster, som har egna erfarenheter av att driva ett lite företag och att arbeta i ett sådant företag. Det är inte lönen, som är för hög utan de oförutsedda kostnader som kan drabba alla företag, men blir särskilt kännbara för ett litet företag med bara en eller ett fåtal anställda. Lösningen är inte, som C har varit inne på tidigare, att försämra anställningsskyddet i mindre företag – och inte heller som C och L nu vill, att försämra anställningsskyddet inom hela arbetsmarknaden. Det behövs ett totalt nytänkande.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Nog har man folk som kan reglerna men de tycker det är fel att inte arbetsgivaren får göra som de vill

  3. Sixten Jonsson

    Äntligen!!. Andreas Frohm socialdemokratiskt kommunalråd i Åsele tar avstånd från länsstyrelsens förslag om ytterligare ett nytt naturreservat som tar bort arbetstillfällen och försämrar aktivt skogsbruk.Om man tittar på länsstyrelsens karta över reservat i inlandet så är det verkligen på tiden att någon med ansvar för ortsbefolkningens försörjningsmöjligheter och utveckling sätter ned foten.Länsstyrelsen är Västerbottens fiende nr 1.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Bara så du vet har jag och Umeå många gånger varit mot olika reservatsbildningar

  4. Björn

    Har alltid funderat på hur du kan ha en blogg i Vk Lennart om du nu inte gillar Liberalerna
    och vissa av deras ståndpunkter.
    Fast är kanske mest viktigt att nå ut till folket genom att använda dig av Vk?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Nog trodde jag att du visste att trots liberalerna äger VK så tror jag inte man lägger sig i nyheterna. Däremot har man ledarskribenter som även har ansvar för debatt och insändare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.