Hot tillhör vardagen för de som jobbar inom sjukvården, sånt måste det bli ett slut på och det är brottsligt att hota folk och då ske de straffas

Det måste ha blivit en hel del fel på folket nu för tiden. Jag fattar inte att man i alla lägen sysslar med att hota folk om det inte blir precis som man tänkt. Jag blir samtidigt både förbannad och besviken när jag läste om att vårdfacket har fått mer hot nu under pandemin. Fattar man inte att nästa alla gör så gott man kan för att hjälpa folk som söker vård. Det vårdförbundet som bett Novus göra en undersökning om detta med hot på jobbet. Enligt den undersökningen har 4 av 10 dvs 40 % någon gång utsatts för hot på jobbet. Egentligen skulle det bästa vore om man fick skicka hem de som hotar men tyvärr har sjukvården skyldighet att ta hand om de som söker vård.

Under pandemin har läget förvärrats, enligt Vårdförbundet. Sjukare patienter och längre väntetider är två orsaker, säger förbundsordförande Sineva Ribeiro. De som är värst utsatta är personalen på akutmottagningarna och det förstår jag eftersom min fru har jobbat på akutmottagningen på NUS. Hon har ju då haft kollegor som upplevt samma sak. Det är nog inte alltid man har akut sjukdom utan det är inte ovanligt att en del har druckit för mycket eller brukar andra droger och dessutom blivit ovänner. De flesta som hotas ska enligt undersökningen ha utsatts av en patient (81 procent) eller en anhörig till patient (39 procent).

Det är för att vara ärlig för djävligt hur folk beter sig. Det är också straffbart att hota folk men antagligen är det alldeles för få som anmäler hoten. Nu finns det ny teknik som borde kunna användas både som en del för allt ska ju föras journal om så att man gör detta digitalt med att spela in mötet med personalen kan inte vara något problem. Är det inte lagligt går man lov att ändra lagen. Jag blir inte förvånad över att tex många sjuksköterskor väljer att byta jobb om man ständigt ska uppleva att patienter hotar en. Det här måste ta ett slut och det gäller väl för parterna nämligen arbetsgivarna och facket gemensamt diskuterar vilken väg man ska gå och behövs det lagändringar så kräv detta för hot tillhör inte vården och de patienter som hotar måste straffas

4 kommentarer

  1. Peter

    Jag är inte alls förvånad över att det ser ut som det gör idag.
    Men det beror på hur man vill se på saken.
    Speciellt nu då sjukvården inte alls har något ansvar om det händer patienten någonting till ex felbehandling eller att en patient fått vänta för länge så att han eller hon dör.
    Det bästa vore helt klart om lagen kunde ändras så att patienten får mer rättigheter och tjänstemannaansvaret återinfördes så skulle det bli lugnare även för personalen.
    HSAN stängde dörren för privatpersoner som var missnöjd med sjukvården för över 10 år sedan.

    Den enda möjligheten en patient eller anhörig har idag om något går fel är att klaga hos patientnämnden som är tandlös och mer bara är till för att patienten ska få prata av sig.
    Idag så tvingas folk i första hand att vända sig till samma klinik som samma person blivit dåligt bemött och tvingas klaga hos samma läkare som denne anmält där han eller hon tidigare blivit utsatt för felbehandlingen.
    Journaler är också en väldigt förlegad metod där mycket som kan stå inte är sant utan rena lögner samt spekulationer som dessutom nästan är omöjliga att få raderade.
    Journaler visar oftast bara vad läkaren tycker om en patient och inte båda sidor.

    För mycket felaktigheter i en journal kan dessutom innebära sämre bemötande och behandling i framtiden.
    Ja vårdtagaren är rättslös mot vårdgivaren då lagen ser ut som den gör och läkare är tjänstemän.
    Dessutom så är det nu under Corona väldigt svårt att över huvud taget få träffa en läkare.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Min blogg handlar om att sjukvårdspersonal utsätts för hot. Det tar de du inte upp i din kommentar. De beskyllningar som du tar upp i din kommentar. Jag har själv under mitt långa liv varit beroende både på sjukhusvistelse som gjort att jag blivit inlagd. Jag känner inte alls igen det du skriver varken på akutsjukdom eller på vårdcentraler. Jag tycker att personalen alltid varit trevliga och talat om mycket väl hur det är med min hälsa. Du är den första jag hört anklagat personal för att inte föra journaler på ett riktigt sätt . Du verkar inte heller veta att det finns en patientnämnd dit man kan vända sig. Journaler ska innehålla läkarens bedömning av ditt sjukdomstillstånd

  2. tjalle

    Min bästa vän jobbar och har vid flertalet gånger blivit hotad i vården . Vilken störst grupp som hotar har ingen politiker vågat föra fram i ljuset. Varför går politikerna som katten runt varm gröt ,varför vågar de inte ta tag i problemet.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Är det som du säger att man inte får säga vilka som hotar sjukvårdspersonal tycker jag att man gör fel. Det är klart att varenda arbetsgivare som har personal som hotas måste man som arbetsgivare reagera eftersom det är de anställdas arbetsmiljö det handlar om. Jag tycker också att de som hotas ska anmäla detta för de som hotar måste veta att det är olagligt. Det gäller oavsett vilka grupper det är som hotar. Jag skrev också att man borde spela in alla kontakter och föra det till deras journal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.