Idag hörde jag för första gången att en nyhetsuppläsare använde rätt namn på de boenden som haft många som avlididit

Inland händer saker som gör att man blir glad över att ett program i TV talar sanning. I dag skedde det i TV4 då nyhetsuppläsaren sade rätt namn på det de flesta sagt äldreboenden vilket är helt fel. Det är särskilda boenden eller vård och omsorgsboende som det heter och det är där det är så många som har dött på grund av Corona pandemin.

Jag tycker det är sorgligt att både regeringsledamöter, och alla andra som rört sig i Riksdagen kallat det äldreboenden. De som kommer till ett särskilt boende eller vård och omsorgsboende är i så dåligt skick att de klarar sig inte med att ha hemtjänst. De som kommer till ett särskilt boende tror jag att det är i snitt 6 månader man lever där om jag fått rätt uppgifter. Det ska inte bara skyllas på alla politiker att man säger äldreboenden utan det är media men även myndigheter som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Det är obegripligt att folk som borde vad det heter kallar särskilda boende och vård och omsorgsboende för äldreboenden. Den boendeformen som närmast kan liknas som ett äldreboende är där jag bor som vi i Umeå och på de flesta andra ställen numera heter seniorboenden. De är byggda och hyrs ut till alla som nått pensionsåldern och är ett boende där vi har både matsal, gym och rum för andra aktiviteter och där får man som i vilket boende som helst hemtjänst om det man anses behöva detta.

Jag är trots detta glad över att i TV4s nyhetssändningar idag sa att de skulle sända lite bilder från särskilda boenden där man börjar idag att vaccinera folk. Däremot sa studioreportrarna som vanlig äldreboenden vilket är fel. Undra på att det blir en massa frågetecken i samhället när inget media har talat om vart de höga dödstalen har varit. Det skulle inte heller förvåna om coronakommisionen även använt fel benämning på särskilda boenden. Så här definierar Wikepeda särskilda boenden vilket jag tycker är rätt
. Till de särskilda boendeformerna hör ålderdomshem, servicehus, gruppbostäder och de sjukhem som överfördes från landstingen i samband med Ädelreformen 1992, då äldrevården kommunaliserades.

2 kommentarer

  1. Hans-Erik Persson

    Viktigt att vi har en begreppsapparat som hjälper oss att förstå varandra och vad vi pratar om. Synd att det blev mindre bra med sista stycket. Definitionen av särskilt boende är inte namnen på olika boende- och vårdformer från tider som flytt. Utan att det särskilda boendet tilldelas efter ett biståndsbeslut som bygger på att vederbörande saknar möjlighet att bo kvar i ordinärt boende p g a omfattande behov av vård och stöd.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      All hjälp till boenden och hemtjänst, handikappanpassning mfl fattas efter beslut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.