Det måste bli ett slut på diskrimineringen av äldre nu

Igår skrev att det största önskemålet är ett vaccin vilket jag tror ordnar sig bara man nu har en organisation som kan prioritera att vaccinera. Det skulle fort gör det lättare för sjukvården. Jag har i en blogg sagt att det är stora hål i välfärden som måste lagas och det som måste stå först är att det blir ett slut på diskrimineringen av äldre. Det är både när det gäller välfärden men även i samhället i övrigt och partierna måste ta sitt ansvar när det gäller att man se till att de ska ha sin andel av inflytandet i politiken. Sedan vet man redan nu att de äldre kommer att leva längre och längre och de som föds nu blir över hundra år.

Det första är att det måste bli bättre ekonomi för oss äldre och de som idag har lägst pensioner. Pensionerna måste höjas ganska ordentligt för de med lägst pension och det finns pengar i systemet via det som kallas arbetsgivare avgifter men som felaktigt används till andra saker i statsbudgeten. Pengar som avsatts till pensioner ska gå till pensioner. Jag tror att det kostar inte så mycket om pengar använts till pensioner så får man höja avgifterna. Med högre pensioner minskas kraven på bostadsbidrag. De som har de sämsta pensionerna är de som är ensamma och där är flertalet kvinnor som många gånger varit välfärdsarbetare. Det är vad jag kallar den pension som är den allmänna som måste höjas om den ska träffa rätt.

Sedan har pandemin visat att det finns stora brister inom äldreomsorgen. Många ensamma friska men även par måste först ha någonstans att bo och då är det den typen av seniorboenden som finns hos seniorhusen på Berghem. Visst är det ganska dyrt men många vill ju flytta från en ägd bostad och då har man råd med en lägenhet i ett seniorboende där det ska vara tillräckligt med många lägenheter så det kan finns möjligheter att äta och ha friskvårdsaktibiteter av olika slag. Lägenheterna ska utformas så att de är lätt arbetade för hemtjänst personal som kommer att behövas tills det är dags för ett särskilt boende.

Särskilt boende är när man inte kan bo i en lägenhet och klara sig med hemtjänst. Det behövs nog en ordentlig analys hur man ska utforma dessa så att de som bor där slipper att utsättas så hårt och att så många avlidit som under pandemin där den läkare som ska bedömas om de ska in på sjukhus finns att tillgå. Vilket har varit den stora bristen om man läser coronakommisionen. Jag tror inte det är så extremt mycket pengar som måste till för omsorgen då det finns lågskattekommuner som tänker sänka skatten när man nu får statliga pengar. Pengar till äldreomsorgen måste få en bättre träffsäkerhet än i dag. Det som behövs är att de äldre inte kommer att diskrimineras som det sker idag och aldrig har accepterats om det gällt barnen men pensionerna är den viktigaste från när det gäller diskriminering. Vård och omsorg ska ges efter behov oavsett var man bor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.