Nu är det bland annat läkare som vill diskriminera äldre genom att inte äldre har förtur till vaccin

Prioriterar sjukvården patienten främst. Det tror inte jag inte minst när jag hörde Johan Styrud från Stockholm och läkarförbundet. Man har gjort på en prioritetsordning när det gäller vaccinering av folk i framtiden. Där har man sagt från hans sida och många andra att man tycker det är fel ordning och de vill ha personalen först. Det innebär då att de äldre som ska vara prio ett och därför vaccineras först.

Man måste ju vara medveten om att det är oerhört många äldre som fått sätta livet till under pandemin. Media har översköljt oss om hur dödstalen på särskilda boenden skjut i höjden. Yngve Gustavsson professor här i Umeå att det har varit fel när ingen läkare har bedömt om patienterna behöver vård. Inte minst i Stockholm har det varit många som dött på boendena.

Nu vill denne Johan Styrud gå ifrån den prioriteringsordning som FHM bestämt i samråd med regionerna och inte sätta in vaccin på de som är den stora riskgruppen vilket kommer att leda till att fler äldre dör. Jag tycker man måste ifrågasätta om sjukvården är till för patienterna när man hör den typen av uttalanden. Nu ska jag säga att Johan inte är ensam om den synen.

15 kommentarer

  1. Caanita

    Men man måste också fundera över, hur våra äldre ( vaccinerade) ska få sin vård och omsorg om vi inte har frisk personal som tar hand om dom. Både Norge och Finland har omvänd prioritering, men det är en oerhört svår etisk fråga. Måtte det inte bli en lång utdragen diskussion,( som Anders Tegnell antydde i kvällens Rapport) så att tiden går och ingenting blir gjort. Nu är det bråttom.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Blir inte äldre i riskgruppen blir det en kraftig ökning av äldre som blir sjuk ska in på sjukhusen och till och med ha IVA vård. Sjukvårdsapparaten är till för de som behöver vård

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Självklart men det går inte att så här direkt återställa alla missar som är gjort mot personalen tex alla delade turer. Tyvärr har det satsas för lite på utbildning för vårdpersonal

  2. Brorson

    Jag förstår hur denne läkare resonerar, men tycker ändå att Holmlund har rått i denna fråga. Överläkaren befarar att sjukhuspersonalen inte kommer att räcka till alla patienter som väntas komma till sjukhusen, till stor del p.g.a. deras vårdslösa nyårsfirande. Men den befarade personalbristen på sjukhusen måste förebyggas på annan sätt än att ännu en gång offra vårdbehövande äldre. Vi måste säga nej, för att framtvinga andra lösningar

    • Fredrik

      Så all personal inom sjukvården har varit vårdslös i sina nyårsfiranden?

      Men du är helt med på att ”övriga” i befolkningen står och tränger sig i kollektivtrafiken och köper alkohol för privata fester på Systembolaget mm?

      Dra en hel yrkeskår över en kam på det sättet? Du borde skämmas!

      • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

        Egentligen är min blogg inget forum där man diskuterar med varandra men gör ett undantag med din kommentar till Brorsson. Det är mer än hälften av hans inlägg som jag kasta i papperskorgen eftersom de oftast är anklaganden som jag som ansvarig utgivare av allt som står som kommentarer i bloggen

  3. Fredrik

    WHO rekommenderar att personal inom sjukvården vaccineras först utifrån ett scenario där vaccin inte finns i tillräckligt stor utsträckning (dubbla doser per person).

    Jag kan tycka att WHO vet bättre än vi som inte har någon medicinsk utbildning och borde vi inte så som nation göra som WHO rekommenderar?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror att bristen på vaccin går att lösa om EU vill nämligen genom att göra som många länder redan gjort nämligen att ett godkännande av fler vacciner

      • Brorson

        1. Ang diskussionen mellan Fredrik och Holmlund, så intygea jag att Holmlunds påstående, att han kastar hälften av mina kommentarer i papperskorgen, stämmer. Men detta har vi klarat ut mellan mig och Holmlund och jag har då klargjort att jag respekterar Holmlunds rätt att bestämma över sin egen blogg.
        2. Jag tillbakavisar helt Fredriks förtal mot mig att jag skulle ha anklagat vårdpersonal för vårdslöst nyårsfirande. Den tupen av förtal, som jag har utsattsför emellanåt, är en orsak till att jag skriver under signatur. Jag uppmanar Fredrik att ta en kurs i svensk grammatik. ”Som” syftar på senaste subjektiv, i detta fall nuårsfirarna och inte vårdpersonalen. Min poäng var att äldre inte ska straffas med döden för vissa ungdomars nyårsfirande. Följ den redan före nyårsafton beslutade prioriteringsordningen.
        3. Ang Fredriks påhopp på Holmlund om hyrorna i senioorboenden kan jag melldela att jag bor själv i ett seniirobende och betalar 4.000 kr för 50 kvm, vilket år hlften så mycket som Fredrik påstår att det kostar i Umeå. Dyra seniorboenden finns i min kommun också, men det är med obeskrivlig lyx för de som vill och har råd med sådan. Fredrik borde kanske engagera dig politiskt för att rätta till det du tydker är fel i Umeå i stället för att snacka skit om allt och alla.
        4. Holmlund och jag är oense om mycket, men inte om allt. Jag har utbildning i smittskydd och Holmlund har ju en fru som varit sjuksköterska. Det är Fredrik som är okunnig.
        .

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Jag har ju sagt till dig att det är två saker som gör att jag raderar. En är olika typer av påhopp som du gör på personer och eftersom det är jag som publicerar är jag ansvarig utgivare. Den andra är att det långa utläggen som du ofta gör är något som rör något som finns i min blogg. Det ska alltid ha koppling till vad jag skrivit i bloggen och inte vara någon form av hets not folkgrupp. Jag har övervägt att sluta publicera kommentarer för då slipper jag läsa igenom kommentarerna

          • Brorson

            Jag skrev att jag respekterar din rätt att bestämma över din egen blogg. Det innebär också att du är inte är skyldig att redovisa varför du raderar vissa kommentarer. När jag trots det skriver kommentarer, som strider mot dina principer, är jag fullt medveten om att du troligen kommer att kasta dem. Jag har inget att klaga på och gör det inte heller.

          • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

            Ja det är jag skyldig eftersom jag är ansvarig för det som publiceras på min blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.