Nu är det de äldres tur att prioriteras

Igår skrev att det största önskemålet är ett vaccin vilket jag tror ordnar sig bara man nu har en organisation som kan prioritera att vaccinera. Det skulle fort gör det lättare för sjukvården. Jag har i en blogg sagt att det är stora hål i välfärden och den var även i en artikel i VF hål som måste lagas och det som måste stå först är att det blir ett slut på diskrimineringen av äldre. Det är både när det gäller välfärden men även i samhället i övrigt och partierna måste ta sitt ansvar när det gäller att man se till att de ska ha sin andel av inflytandet i politiken. Sedan vet man redan nu att de äldre kommer att leva längre och längre och de som föds nu blir över hundra år.

Det första är att det måste bli bättre ekonomi för oss äldre och de som idag har lägst pensioner. Pensionerna måste höjas ganska ordentligt för de med lägst pension och det finns pengar i systemet via det som kallas arbetsgivare avgifter men som felaktigt används till andra saker i statsbudgeten. Pengar som avsatts till pensioner ska gå till pensioner. Jag tror att det kostar inte så mycket om pengar använts till pensioner så får man höja avgifterna. Med högre pensioner minskas kraven på bostadsbidrag. De som har de sämsta pensionerna är de som är ensamma och där är flertalet kvinnor som många gånger varit välfärdsarbetare. Det är vad jag kallar den pension som är den allmänna som måste höjas om den ska träffa rätt.

Sedan har pandemin visat att det finns stora brister inom äldreomsorgen. Många ensamma friska men även par måste först ha någonstans att bo och då är det den typen av seniorboenden som finns hos seniorhusen på Berghem. Visst är det ganska dyrt men många vill ju flytta från en ägd bostad och då har man råd med en lägenhet i ett seniorboende där det ska vara tillräckligt med många lägenheter så det kan finns möjligheter att äta och ha friskvårdsaktibiteter av olika slag. Lägenheterna ska utformas så att de är lätt arbetade för hemtjänst personal som kommer att behövas tills det är dags för ett särskilt boende.

Särskilt boende är när man inte kan bo i en lägenhet och klara sig med hemtjänst. Det behövs nog en ordentlig analys hur man ska utforma dessa så att de som bor där slipper att utsättas så hårt och att så många avlidit som under pandemin där den läkare som ska bedömas om de ska in på sjukhus finns att tillgå. Vilket har varit den stora bristen om man läser coronakommisionen. Jag tror inte det är så extremt mycket pengar som måste till för omsorgen då det finns lågskattekommuner som tänker sänka skatten när man nu får statliga pengar. Pengar till äldreomsorgen måste få en bättre träffsäkerhet än i dag. Det som behövs är att de äldre inte kommer att diskrimineras som det sker idag och aldrig har accepterats om det gällt barnen men pensionerna är den viktigaste från när det gäller diskriminering. Vård och omsorg ska ges efter behov oavsett var man bor.

5 kommentarer

  1. Brorson

    Holmlund har också rått i att trycket på sjukvården minskar om äldre som har hemtjänst eller bor på särskilda boenden och deras personal vacccineras först. Och sedan övriga riskgrupper och 70 +. Men det finns en annan aspekt också-. Man måste väga risken att drabbas av vaccinbiverkningar mot risken att dö av sjukdomen. Ockh den kalkyllen skiljer rejält mellan yngre och äldre och i synnerhet de nämna grupperna äldre, som har flera gånger högre risk att dö av sjukdomen. Det kan rentav vara en fördel för friska yngre att vaccineras sist, eftersom fler extremt sällsynta biverkningar har upptäclts och kan undvikas (inte minst genom val av rätt vaccin, om det finns flera vacciner att välja mellan), när det blir deras tur att vaccineras

  2. Fredrik

    Alla pensionärer, de allra flesta med låg pension skulle jag vilja hävda äger inte sin egen bostad och kan därmed inte sälja den för att flytta in i en pensionärslägenhet där hyran är 8-9000kr/månaden.

    Kanske svårt för dig att förstå som inte har låg pension.

    Nu säger också WHO att personal i sjukvården rekommenderas att vaccineras först. Borde vi inte lyssna på dem som vet bättre än oss utan medicinsk utbildning, såsom du, jag och majoriteten i Sveriges Riksdag och Regering inklusive statsministern och alla andra sossar?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Vaccineras inte äldre nu ökar belastningen på sjukvården. Folkhälsomyndigheten har sagt sedan pandemin bröt ut att äldre måste skyddas och det finns bara vaccin som hjälper. Min fru har jobbat som sjuksköterska i hela sitt liv och var tvingen av hälsoskäl att gå i pension vid 63 års ålder och då tog ut sin tjänstepension så jag vet mycket väl hur låg pension en som jobbar hela sitt liv i sjukvården tar. Det är många tusen som jag känner som haft ett annat boende än vi som bott hela vårt liv och de har ägt sin bostad och kunnat sälja sin bostad och tjänat miljoner som kan bo bra i en seniorlägenhet. De som bott som vi i hyresrätt har inte tjänst några pengar på boendet

      • Fredrik

        Alla har inte din frus lycka att bo tillsammans med någon med ett riktigt bra pension. Att du känner tusen stycken som alla äger sina bostäder säger inte att det är en majoritet av alla pensionärer.

        Men mer viktigt, du och jag som inte är medicinskt utbildade bör inte kräva något som vi inte kan. Och när det kanske mest meriterande organet i världen rekommenderar att personal inom sjukvården prioriteras först, ja då menar jag att de trumfar både vad du och jag tror. Du och jag är inte bäst utrustade att göra den bedömningen. Långt ifrån.

        Det du också hävdar att om de äldre inte vaccineras först så kommer antalet patienter på sjukhusen öka, det är inte alls nödvändigt vis så. Det finns möjlighet att minska besök eller till och med förbjuda, vaccinera personal så att de inte för in smittan på boende mm.

        Det är beklagansvärt när amatörer försöker ge sig in i en värld bland proffs. Låt proffsen sköta detta. Du är inget proffs. Och du har hela pandemin sagt att just proffsen ska sköta det. Så håll ditt ord.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Då vet du helt enkelt inte vad du parsrar om. En majoritet sv de som hamnar på sjukhus i covid är äldre människor. Det är bara att du söker statistiken. De äldre har dessutom svårare att klara olika typer av virus och det är därför samma åldersgrupp är en prioriterad grupp när det gäller vaccination mot influensan. Där är det även många äldre som får sätta livet till och därför vaccineras. Det är visst en annan typ av covid som handlar om den infektionen. Jag kan också tala om att jag tjänade bättre med pengar per arbetad timme när jag var isoleringsmontör och vi jobbade på rakt ackord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.