Följer man inte turordningen när det gäller vaccinering i regionerna får staten agera och minska statsbidragen eller tilldelning av vaccin . Undra på att inte folk följer rekommendationerna

Nu har läkarna fått med sig öven politiken i Västra Götaland att man ska ändra vaccinationsordningen. De vill att personalen ska gå före riskgruppen vilket jag tycker är fel. Visst måste man ha en turordning som ska följas och de äldre har varit riskgrupp först hela tiden. Jag tror också att man i Västra Götaland har missat att skydda de äldre.

Jag har läst senast i dag att vi i Västerbotten haft lägst antalet döda i förhållande till befolkningen. Regionen och kommunerna i Västerbotten har också prioriterat välfärden före skattesänkningar. Jag tycker det är upprörande när moderaten Jonny Magnusson hotar med att gå ifrån prioordningen om man inte får som man vill. Han har varit i deras partitopp länge och visar hur moderaterna agerar.

Nu har visst även Region Skåne som inte heller tidigare klarat uppdraget att skydda de äldre tänkt gå samma väg. Det här får staten ta i med hårdhanskarna när en pandemilag är på plats.Jag har sagt i bloggar låt ordningen kvarstå för att vaccinera äldre är enda sättet att stoppa inflödet till sjukhusen. Trotsar man reglerna som finns i ett sånt här fall får staten reglera detta genom att minska statsbidragen till Region Västra Götaland och andra som inte följer den ordning som man beslutar om. Den här prioordningen har man diskuterat sig till tidigare. Fördela vaccin till de som följer fattade beslut

Så här skriver Omni i en notis.
Region Västra Götaland har skickat en begäran till Folkhälsomyndigheten och SKR där man kräver att myndigheten prioriterar sjukvårdspersonal i vaccinationskön. Det skriver Göteborgs-Posten.
Skulle myndigheten inte ge med sig är regionen öppen för att gå sin egen väg, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnsson (M).
– Det kanske inte är orimligt i ett sånt här sammanhang, säger han till tidningen.

7 kommentarer

  1. Brorson

    Holmlunds förslag att minska tilldelningen av vaccin till regioner som inte följer den redan före nyårsfirandet beslutade turordningen kan verka drastiskt, men är rimlig om man betänker att det är staten, och inte regionerna själva, som har köpt i vaccinet och beslutat om tilldelningen till regionerna.

    Den eller de, som vill gå före turordningen får väl vända sig till någon privatklinik, som har lyckats köpa in vaccin vid sidan av staten, om någon sådan skulle finnas. Eventuell möjligheten att gå före diverse köer genom att anlita privat vård genom att betala ur egen fick är väl ingen främmande tanke för Moderaterna i Västra Götaland?

    Att Sverige har valt en annan turordning än WHO måste ses mot bakgrund av den speciella situationen i Sverige. Om den situationen är någons fel åri.o.f. s. en intressant fråga, men den diskussionen hör inte hemma ihär.. . Äldre ska inte straffas med döden för något som de inte själva rår för,

  2. Lars Ä

    Prioriteringsordningen kom bara till för de ansvariga dåliga samvete efter överdöfligheten bland äldre.
    Självklart ska utsatt vårdpersonal också prioriteras. Det är stor sjukfrånvaro samt egenkaratän inom gruppen. De som är kvar får jobba häcken av sig på ett icke patientsäkert sätt.
    Känner en ssk/småbarnsföräldrar som fick jobba både jul- och nyårshelgerna och dessutom blev extra inkallad i veckan pga personalbrist. Det behöver inte vara covid men de får inte jobba vid minsta symtom. Övriga grannländer behöver inte ha fel!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Du har fel att prio ordningen för äldre har gällt hela tiden. Nu säger man att det är för att klara uppgiften i vården men det är för många äldre som blivit sjuka vården kan kollapsa

  3. Caanita

    Men är det inte så att politiken ska besluta om ” vad frågorna” alltså VAD som ska göras, t ex att vaccinering ska ske och proffesionen bestämmer ” hur frågorna” = HUR detta ska genomföras, t ex prioriteringsordning osv? Då ska väl inte staten ”reglera detta genom att minska statsbidragen” till de regioner där läkarkåren, dvs proffesionen tycker/prioriterar annorlunda.

  4. Brorson

    På Folkhälsomyndighetens hemsida står att tilldelningen av vaccin under fas 1 och 2 regionerna sker efter andelen 70 + inom varje region, samt att prioritering ska göras även inom den gruppen, så att de som har störst risk att då i covid går före övriga 70 +. Ska man nu ändra på den turorordningen, som är FHM:s klokaste beslut hittills, så får väl tilldelningen i stället ske efter andelen faktiskt vaccinerade 70 +, så att regioner, som använder vaccin som avsetts för 70 + till andra grupper, får mindre tilldelning.

    Jag vill också påminna om den nya pandemilagen, som riksdagen ska besluta om 10 januari, och som ger regeringen större befogenheter att stoppa smittspridningen i samhället, vilket även det leder till minskad belastning på sjukvården. Ni, som tycker att äldre kan offras, borde i stället kräva att regeringen använder den lagen, som bl.a. kommer göra det möjligt att bötfälla personer som bryter mot reglerna.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror inte den lagen kommer att ha så stor betydelse då det ser så olika ut i landet. Vi får än så länge trösta oss att om jag tolkat uppgifterna rätt så har vi lägst dödstal i landet. Det verkar inte spela någon roll om det är föreskrifter eller vad så bryr sig inte folk. Vi har för många som inte fattar vad en pandemi är trots att de gått i skola mer än 20 år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.