Rätt beslut att inte utvisa Julian Assange till USA

Bra beslut av en brittisk domstol är det att inte utelämna Julian Assange till USA. Jag tror det var mycket viktigt arr världen fick reda på hur USA agerar och har agerat i många frågor som de som vanligt har ljugit om. Han har fått ett tillräckligt stort straff redan genom att ha suttit på Ecuadors ambassad. Han var inte heller amerikan utan var från Australien. Han var och är väl även fortsättningsvis misstänk för våldtäkt här i Sverige.

Han har suttit på ambassaden Ecuadors sedan 2010 då han anklagades för våldtäkt i Sverige och han häktades i London. Efter att ha släppts fri mot borgen sökte han asyl på Ecuadors ambassad av rädsla för att bli utlämnad till USA för sin verksamhet med Wikileaks. Han tillbringade fem och ett halvt år i på ambassad i centrala London och det finns flera turer men han är åter Australiensk medborgare. Han tordes inte åka till Sverige då han har trott att Sverige skulle utlämna honom till USA. Jag tycker det är bra att domstolen har sagt att han inte ska utlämnas till USA för där skulle han nog kunna dömas till dödstraff. Jag tycker trots allt att Wikileaks har gett världen mycket bra information om mycket och att han lyckats komma över alla dokument om USA

Så här skriver Omni idag om vad domstolen sagt
Wikileaksgrundaren Julian Assange får inte utlämnas till USA, där han anklagas för spioneri och dataintrång. Det beslutade en brittisk domstol i dag efter att ha kommit fram till att en utlämning skulle innebära en för stor risk för Assanges hälsa.

När domaren Vanessa Baraitser läste upp domskälen avvisade hon flera argument från Assanges advokater, bland annat att USA inte skulle ge honom en rättvis rättegång. Skälen till att Assange inte kan utlämnas är hans mycket dåliga psykiska hälsa, kombinerat med risken för att han isoleras i amerikanskt fängelse. Detta sammantaget gör att risken för att han begår självmord är överhängande, sa Baraitser.

Den amerikanska regeringen väntas överklaga beslutet och processen kan komma att ta flera år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.