SD Har aldrig varit demokrater

Så här skriver Aftonbladet om detta vilket jag tycker är helt korrekt. Den som gjort detta konstaterande är Anders Lindberg .

Tyvärr, SD har aldrig varit demokrater
Stormningen av Kapitolium är en vändpunkt. Precis som 11 september var en annan slags milstolpe, eller finanskrisen.

Eller pandemin.

Efter Berlinmurens fall levde västvärlden länge i villfarelsen att resten av världen nu skulle bli som oss. Att demokrati och mänskliga rättigheter skulle spridas och att underbara dagar låg framför oss.

Det fanns skäl till det. Den liberala demokratin hade krossat fascismen på 40-talets slagfält och kommunismen i Östeuropa erstattes av fria länder som i många fall även blev medlemmar i EU.

Men det var samtidigt naivt.

2016 rasade mycket av den världsbilden ihop. Donald Trump valdes efter en kampanj byggd på lögner till USA:s president och Brexitomröstningen gjorde ordet ”postsanning” till årets ord i Oxford Dictionary.

Överallt vädrade auktoritära krafter och särskilt extremhögern nya möjligheter. Så även Sverigedemokraterna.

Och, överallt försökte den etablerade högern låtsas att allt var business as usual.

När bland annat Aftonbladets ledarsida varnade för vad Donald Trumps eller för den delen SD:s makt skulle innebära möttes vi av en flodvåg av kritik och anklagelser om att ”brutalisera” eller ”polarisera” debatten.

När jag jämförde med historiska exempel på högerns misslyckade försök att kontrollera extremhögern angrep Ebba Busch mig från riksdagens talarstol.

Budskapet var entydigt: av historien fanns inget att lära, nu skulle dörrarna öppnas på vid gavel för samarbete med SD.

Nu har historien återupprepats, igen.

Mainstream-republikaner som trodde att de kunde kontrollera Trump fick gömma sig i bänkarna när en mordisk mob stormade kongressen.

Enligt uppgift från åklagare kan det ha funnits planer på att mörda ledamöterna och även vice president Mike Pence.

I vissa delar av svensk höger spelas försöket till statskupp ner. Vissa vill inte ens kalla det ”statskupp” utan använder olika förskönande omskrivningar. Och moderater och kristdemokrater är mycket upprörda över att deras samarbete med Trumps systerparti SD nu ifrågasätts.

Jag tycker det är dags att plocka av skygglapparna. SD grundades av fascistiska och nazistiskta grupper. Partiets företrädare har hela tiden hyllat Trump, Viktor Orban och andra auktoritära ledare.

Vad talar för att de inte skulle mena vad de säger?

Mitt svar är: absolut ingenting.

SD har aldrig varit ett demokratiskt parti. Om de får makt kommer de att använda den som Trump har gjort. Att tro något annat är utomordentligt naivt.

Detta har Aftonbladets ledarsida sagt i flera år. Efter stormningen av Kapitolium verkar allt fler i samhällsdebatten ha kommit till samma insikt. Det är glädjande.

Men det finns ett före och ett efter 6 januari.

Före stormningen kunde man försvara sig med att man inte visste eller förstod vad extremhögern är beredda att göra.

Efter 6 januari kan man inte det längre. Den som idag vill bjuda in dessa krafter till maktens smörgåsbord gör det med öppna ögon.

Eller så har man värre motiv.

Högerpopulister byter järnrör mot offerkofta
En liknande historieförfalskning som ”The Lost Cause” har redan inletts om stormningen av Kapitolium. Den som lyssnade på debatten i representanthuset i torsdags om riksrättsåtalet mot Trump fick höra att stormningen av Kapitolium beror på polarisering och därmed att båda sidor är lika skyldiga.

”Robert De Niro sa att han ville slå presidenten i ansiktet och Madonna funderade på att spränga Vita huset”, sa Ken Buck, republikan från Colorado upprört. Slut citat Aftonbladet och en bra analys av SD och extremhögern

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.