EU,s hantering av vaccin frågan är ett stort djäkla fiasko

Det finns mycket som händer inom EU som man måste ifrågasätta om de vet vad de gör eller om det blir för mycket kompromissande. Jag ska nu nöja med detta om vaccin och dess godkännande. De har inte godkänt AstraZenickas vaccin för personer över 65 år. Varför har svaret varit att det är testat på för få personer. Däremot har WHO godkänt det som har ansvar för hela världen. Vad jag fattat det är det inte någon risk att få sig en spruta och tycker det borde vara bättre att få en än vara utan. Det är väl bara att ta en senare.

Den stora brister när det gäller EU är att de avtal som tecknats inte kan fullföljas enligt avtal och dessutom har man pumpat in enorma mängder av miljarder. EU som brukar straffa de som inte följer LOU har själva misslyckats totalt i upphandlingen. Det ser märkligt ut att EU inte får doser när Storbritannien gör det. Det är många länder utanför EU bland annat Israel men även USA för att inte tala om länder i Asien som Indien som kör för fullt och vad jag läst har de inte pumpat in pengar varken i AstraZenica eller i de Amerikanska vaccinsbolagen. EUs hantering av vaccin är ett stort djävla fiasko. Medlemsländerna är de stora förlorarna och det ser ut som om alla länder som inte ör med i EU har större framgång att skydda befolkningen.

Det har inte framgått om Rysslands vaccin Sputik V ska in i EU,s hantering om godkännande men enligt de uppgifter som kommit ut så har det mycket bättre effekt av alla vacciner som godkänts av EU. Sverige borde kolla upp detta om att köpa och godkänna Sputnik V. Det handlar om liv och död för många av oss äldre och att vänta på de avtal som EU handhar är en stor flopp. Tecknar avtal med företag som inte kan leverera till EU. De bolagen levererar säkert till andra länder och i Inden tillverkar man säkert flera vacciner som översköljs på marknaden utanför EU. Det syns tycker jag att EU Kommisionens ordförande den tyska Kristdemokraten Ursula von der Leyen inte är mogen att sköta vaccinshanteringen tillsammans med de experter hon har till förfogande. Jag ska senare komma tillbaka till EUs attack mot Sverige om skogspolitiken och vattenkraften som få länder inom EU själva har

9 kommentarer

  1. Anders Strömqvist

    Inte alls märkligt att USA och GB fått doser långt tidigare än EU. Personligen föredrar jag EU’s upphandling framför de andra.

    de som fått vacin tidigt har gjort det genom att skära i den mängder tester som krävs för godkännande samt get vacinbolagen ansvarsfrihet i stor utsträckning.

    Bättre att få vänta några månader än att få ett mindre testat vaccin med ansvarsfrihet från leverantörerna.

      • Anders Strömqvist

        Säkerligen dock blev EU’s tester klara på rekordtid tror inte Sverige hade gjort testerna snabbare.

        Im vi inte förbinder oss till att köpa först testa sen och håller producenterna ansvarsfrihet. Så som gjorts i de länder där man kom igång med vaccination tidigt.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Jag bara konstaterar att det är många länder utanför EU kör hårt med vaccineringen. Det beror självklart på någon att EU får mindre och mindre vaccin

  2. Kalle

    Ignorerar att du lägger 100% av misslyckandet på EU.
    Däremot håller jag med om att det är dags för swexit.
    Alternativet är ett EU som backar tillbaka från att bli 3e riket till att vara en union som öppnar för handel och fri rörlighet för medborgare inom EU och i stort sett inget mer.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      JAG tror inte på något Svexit men måste man lägga dit allt möjligt. Sjukvården och dit hör ex vaccin är nationella frågor

  3. Brorson

    Jag avstår från att delta i swexit-debatten, förutom att ev. swexit inte löser några problem nu. Och dessutom tycker jag att hanteringen av pandemin är ett sällsynt dåligt argument för swexit. För nog tycker jag att EU:s smittskyddsmyndighet ECDC har hanterat pandemin bättre än den svenska Folkhålsomyndigheten, och det även om man beaktar vaccinfrågan. Hade den frågan skötts bättre av FHM, som under våren inte ens trodde att vi skulle få ett vaccin förrän tidigast om tio år? Utanför EU hade vi kanske blivit helt utan.

    Inte ens under spanska sjukan för drygt hundra år sedan, när vi verkligen var isolerade från omvärlden, lyckades vi skydda oss mot den gränsöverskridande smittan. Har då Sverige, som så gärna vill framstå som bättre än alla andra verkligen lyckats bättre än alla andra nu? Nej. erfarenheterna från den nu pågående pandemin talar för en bättre följsamhet gentemot EU från svensk sida. Detta år faktiskt det idag bästa argumentet för att stanna kvar i EU.

    Vi kan då också kritisera EU inifrån. Det är dags för ett godkännande av både Astra-Zeneka och Sputnik V i EU. Om vi räknar med alla, som redan har vaccinerats i Ryssland och Storbritannien som ”försökspersoner”, torde dessa vacciner vara tillräckligt utprovade vid det här laget.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Vi måste få fler vacciner det är en självklarhet och de ska ges till dör behovet är störst och ska inte gå till chefer. Vilja dåliga bortförklaringar man hsr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.