Otäck olycka i Markaryd men är inte vajerräcken till för att förhindra olyckor

Vilken fruktansvärd smäll i Markaryd där två poliser och Lars Vilks förolyckades. Nu ska polisen dessutom utreda vållande till annans död och det gäller chauffören och det måste i då fall vara en polis som körde just en polisbil. För mig verkar det bara ge extra arbete för alla är redan döda. Vad man funderar över är hur bilen kom genom vajerräckena så man kom över på samma sida som den mötande lastbilen. Nog hade i alla fall jag trott att dessa räcken skulle vara så starka att de skulle stoppa en personbil från att komma över till fel sida. Hör man ändå det måste man ifrågasätta nyttan. Det var en fruktansvärd olycka där det dessutom utbröt en brand.

Så här skriver mitt husorgan Omni som jag tycker har bra notiser.
”Flera anmälningar har upprättats efter kraschen där konstnären Lars Vilks och två poliser dog. Det rapporterar DN.
En av anmälningarna rör vållande till annans död och gäller personen som körde bilen som Vilks färdades i.
Vilks omkom när den civila polisbil han färdades i kolliderade med en lastbil på E4 utanför Markaryd på söndagen. Två poliser som arbetade med Vilks personskydd dog också i olyckan.
Vad som orsakade krocken är ännu oklart. Expressen rapporterar att bilen kom över på andra sidan ett mitträcke.
– Det är väldigt väldigt ovanligt att någon kommer över på andra sidan vägen när det är mötesseparerat och ett räcke emellan. Det krävs en hel del kraft för att göra det, sedan var den kraften kommer ifrån vet vi inte, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till TT. ”

7 kommentarer

  1. Sven

    En förstärkt SUV som kör långt över hastighetsbegränsning ger väldigt mycket påfrestningar än en personbil som kör 40 km/h långsammare.
    Och självklart måste detta undersökas grundligt, helst av en oberoende utredare, med tanke på hotbilden på offret för att utesluta alla möjliga oklarheter.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Men jag har inte sett att det var en suv och så syntes det inte på bildens. Däremot är den nog tung var den skall ju vara säker att vara i så man inte blir beskjuten. Jag har sett den typen av bilar tidigare under den tiden jag träffade säkerhetsklassade politiker. Däremot vägde den 4,5

  2. Åke Nygren

    Hej Lennart!
    Jag hörde på presskonferensen och hur bilen kunde komma över på andra sidan. Bilen som de färdades i vägde 4,5 ton och till det en hög hastighet. På grund av dessa faktorer kunde bilen köra igenom vajerräcket. Tragiskt är det.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det har varit olika besked men det man hittat var ett bromsspår där bilen gick på tvären och rester från ett exploderat där. Jag vet inte hur ett punkterings däck ser men troligen är det massivt. De ska ju inte skjuta söder

  3. Dage Åberg

    En tragisk olycka. Och värd all empati.
    Bara en reflexion. Det har kommit mediauppgifter om att man åkte i en fem ton tung suv. Fan, det är en stridsvagn.Sant eller falskt?
    Är det viktigt att polisen rör sig med så manligt tostesteronfyllda attribut. Som i det skogsbryn 15 kilometer från Stockholms city där jag bor. Batonger, kommunikationsutrustning och vapen. Runt hela kroppen.
    Och imposanta bilar. Och med uniformer som amerikanska marinsoldater.
    Här räcker det med en liten Fiat och enkel uniform.
    Bara dom visar sig ibland!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tror inte det var en suv utan den var väl säkert skottsäker mm. De har den typen av tunga bilar

  4. jan frisk

    Det var ingen vanlig personbil utan en bepansrad bil med en vikt på c.a 4500 kg så där kan orsaken att ha plöjt genom mitträcket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.