Bra att S-regeringen införde permitteringssystemet men det gjorde inte alliansregeringen 2008 och jobb flyttade ut ur Sverige

Jag tycker det är bra när man införde permiteringsreglerna under pandemin. När det var fordonskrisen jag tror det var 2008 ville kommuner som berördes men även fack och arbetsgivare att det skulle införas. Vi hade en överläggning på näringsdepartementet då från kommuner, fack och företag om medverkande från regeringen var näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven-Olov Littorin när vi diskuterade åtgärder. Vi föreslog då permitteringssystemet men det blev ett blankt nej.

De ljög oss rätt i ansiktet och sa att man inte fick det för EU och bland annat jag protesterade mot det eftersom vi visste att man hade det på Volvos fabrik i Gent. Volvo kunde då när det vände haft folk permitterad och där tog man in permitterade med folk bland annat i Umeåverken. Det som det främst gällde var monteringen av hytterna. En följd av detta senare blev att monteringen flyttades först till Göteborg och senare till Gent. Det innebar att alliansregeringen med både Olofsson och Littorin och självklart med stöd av finansministerns goda minne gjorde att något tusental jobb försvann från Sverige. När man hade regeln om permitteringar fanns folket kvar i anställning som även var färdigutbildade. Här skulle många nyutbildas och introduceras vilket kostade pengar. När pandemin kom så infördes systemet i Sverige vilket är värdefullt och gällde då hela arbetsmarknaden. Jag hoppas att det kommer att fortleva för att det kommer nedgångar även utan att det är en pandemi är jag säker på. I Byggnads hade vi ett permitteringlönesystem som användes främst vi sträng kyla. Jag har många gånger funderat över varför Maud Olofsson och Littorin inte lyssnade och räddade jobben i Sverige.

Jag var då i debatt med Littorin två gånger i radio om detta. Men de kan aldrig ha kollat om det var möjligt enligt EU att införa en regel om permitteringar. Det var långt ifrån bättre förr. Jag hoppas också att Volvo tänker till och flyttar tillbaka hyttmonteringen till Umeå och jag vet att det var billigare och effektivare att göra hytterna färdiga i Umeå så när de kom till Göteborg och Gent var det bara att ställa dem på chassit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.