Umegalan – en riktig fest

IGÅR HADE VI FÖR 7:E GÅNGEN UMEGALAN vars syfte är att ha roligt, att ha seminarier som gynnar företagandet, att uppmärksamma företagen och samtidigt samla utdelandet av alla priser till ett enda tillfälle.

Dagen började strax före lunch på Aula Nordic med några mycket intressanta föreläsningar och samtal. Lars-Johan Janheimer med förflutet hos Ikea, HM-sfären och sist men inte minst Stenbäckskoncernen och koncernchefsjobbet i Tele 2 var spännande att lyssna till.

Några saker som sades lade sig på minnet och som passar in även i kommunvärlden. Det är möteshysterin, motstånd mot förändringar, kunden i fokus vilket för kommunen betyder medborgarna och så de goda råden; kom i tid, ring tillbaka, ljug inte, och parkera aldrig på en kundparkering.

Nya universitetsledningen med den nye rektorn Lena Gustafsson och Anna Valtonen, chef på designhögskolan, gav sin syn på det ömsesidiga samarabete som är viktig mellan universitetet och näringslivet, samt det goda samarbetet med Umeå kommun.

Per Holknekt och hans resa genom företags- och entreprenörslivet med enorma framgångar men även kollapser var en riktigt bra föreställning. Han sa vid ett tillfälle: tala alltid sanning då behöver du inte komma ihåg vad du sagt. Som sagt var föreläsarna intressanta att höra på.

Sen till kvällen med alla olika priser och den fest som omger galan skulle man kunna skriva om hur länge som helst. Den mötesplats det blir efter själva prisutdelningen är en riktig fullträff och de samtal man får höra och framför allt den framåtanda företagarna visar, tycker jag är höjdpunkten.

Kommunens företagspris faller självklart på mitt ansvar att dela ut. Att dela ut priset till årets företag IS International AB med löshårsförsäljning var riktigt roligt. En fantastisk framgångssaga. Jag var beredd på att det kanske skulle komma ett hår till mig men jag trodde nog att det skulle vara ett hår i stil med uppväxttiden då jag hade brylkräm i håret. Nu blev det ett långt hår som jag istället fick som present av företaget. Riktigt riktigt kul.

Men även kalas har sina nackdelar och i den stimmiga miljö som det blir, är det dels intressanta samtal men även saker som kan få andra konsekvenser. Det sätt som jag blev bemött av moderaternas nya man i Vindeln kommer att få konsekvenser om han kommer med i Umeåregionsamarbetet.

Kort sagt blev jag mycket förvånad och upprörd över hans uppträdande och med den synen som uppvisades kommer samarbetet att se helt annorlunda ut i framtiden. Hittills har arbetssättet varit mycket förtroendebyggande men den delen föll platt till marken vid första mötet. Det är i och för sig inte mitt eller Umeå kommuns problem men ett samarbete bygger på förtroende och det kommer inte att finnas med delar av ledningen från Vindelns kommun. Det går heller inte att reparera med några enkla uttalanden för i vissa fall kommer en persons förhållningssätt i dagen.

5 kommentarer

  1. Luddbopelle

    På kalas kan mycket hända. Men. Det är inte ens fel att två träter. Och det kan inte vara så att du ska bestämma vilka som ska delta i regionarbetet, eller hur ?

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Luddbopelle (2010-11-13 18:42)
    I det här fallet var det så att jag hade inte alls sökt upp eller bett att få träffa personen i fråga. träta handlade det inte om utan hans uppträdande och jag väljer vilka jag ska umgås med, så enkellt är det. Det fans flera som kom efteråt och frågade vem personen i fråga var

  3. Luddbopelle

    Kvarstår dock i min åsikt att det inte är ens fel att två träter och då allra helst under inverkan av starka drycker. Båda har ett ansvar att bete sig på ett civiliserat sätt så skärpning båda. Det kanske också är så att du vill slå mynt av att S i Vindeln åkte ut med ändan före från kommunledningen. Nåt som vi i Vindeln längtat länge efter. Så jag förstår så väl varför du hackar på Moderater.

  4. Lennart Holmlund

    Svar till Luddbopelle (2010-11-13 21:39)
    Du kan väl prata med vår före detta fastighetschef här i Umeå som varit moderatpolitiker i Vindeln om din väns uppträdande. Jag hade inte bett att få prata med honom, jag stod faktiskt och pratade med andra. Socialdemokraterna i Vindeln gick framåt i valet och jag vet att man till och med från allianssidan förskt kuppa bort sossar ur atrbetsutskottet men det regleras i kommunalagen så det går inte.
    Jag tror det gått ännu bättre för vindelsossarna om man inte tidigare samarbetat med centern.

  5. Lennart Holmlund

    Svar till Luddbopelle (2010-11-13 21:39)
    Det blev för lång text så resten av svaret kommer nu. Jag blev mycket förvånad över att Eva-Maj och Krister Lundgren satte sig och samarbetade med vindelmdraterna för jag vet mycket väl vilken syn man har på dem, det ska jag ärligt säga

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.