VK bör lära sig valsystemet

VK:S POLITISKE CHEFREDAKTÖR, Nordebo, har inte insett att vi har ett valsystem med personvalsinslag i Sverige. Idag återkommer han i sin ledare till en diskussion om personkryssen och hur Moderaterna utser sina ledamöter. Det är självklart Moderaternas ensak att hantera men visst är det av intresse när en tidning lägger sig i partiernas inre angelägenheter som VK nu håller på med.

I Sverige har vi endast direktval till fullmäktigeförsamlingarna och till riksdagen och Europaparlamentet. I övrigt är det partierna själva som tar ansvar och ser ut sina kandidater till regeringarna på alla nivåer i samhällsorganisationen. Det gäller även ledningen i landsting och kommunerna.
 
Det är en självklarhet att det är Moderaterna själva som utser sin gruppledare och även sin kandidat till oppositionsråd. Det har ingen tidning eller någon annan med att göra och när det gäller personkryssen handlar det inte om vem som ska vara gruppledare om inte partiet sagt något utan om vilka som ska sitta i landstinget i detta fall.
 
Det är förvånande att en politisk chefredaktör på detta sätt lägger sig i andra partiers agerande.  Vill den moderata gruppen ha Nicklas Sandström som gruppledare och oppositionsråd så ska de självklart välja honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.