Alla behöver jobb

Idag blev jag riktigt glad när jag såg att VF hade ett reportage om de utvecklingsstörda grabbarna som städar inne i stan. Anledningen till detta är för att de har fått en uppgift.

Jag var själv med när arbetstillfällen kom till och känner till bakgrunden och detaljerna. Det var nämligen Christine Burman som jobbade på omsorgsverksamheten som i början av min tid som kommunalråd tog kontakt med mig och frågade om jag inte hade några jobb åt pojkarna. Hon menade att de skulle må bättre av att vara ute och jobba istället för att vara inomhus och syssla med någon annan form av terapi.
 
Då kom städuppdraget till och eftersom vi inte hade tillräckligt med pengar för att städa mer på torget blev det en bra lösning. I första skedet blev Kommunal inte så glada då vi hade dragit ner på städningen och de menade att grabbarna skulle få jobb som inte var ordinarie verksamhet men efter ett tag kom ändå verksamheten igång och det har fungerat mycket bra. En verksamhet som uppskattas, både av de som jobbar med verksamheten och av oss som rör oss på stadens gator då det är rent och snyggt.
 
Den här typen av arbetstillfällen måste vi bli bättre på att sätt av så att alla människor får möjlighet att jobba. Även personer med funktionsnedsättningar eller nedsatt arbetsförmåga ska ha rätt till arbete och jobb som man klarar av. Jag blev därför oerhört arg och besviken då det kom fram i en rapport att man menade att kommunen sysslade med osund konkurens då personer med funktionsnedsättningar fick i uppdrag att laga persienner och tillverka persienner. Även andra typer av jobb som var av arbetsmarknadspolitisk karaktär menade man var osund konkurrens. Jag blev även besviken på en del ledamöter i arbetsutskottet som ansåg att kommunen sysslade med jobb som marknaden skulle sköta. Jag har svårt att tro att ”marknaden” är så vidare bra på att ta hand om och erbjuda dessa människor jobb.
 
Det offentliga har ett uppdrag att se till att alla människor har ett jobb och som man klarar av. Med den politik som nu förs av regeringen så ställs fler och fler människor utanför, vilket är djupt beklagligt. Människor med olika typer arbetshandikapp eller funktionsnedsättningar är de står längst ifrån arbetsmarknaden, men de har också rätt arbete.

Nedan är en bild från Rådhustorget där vi ofta är och särskilt nu under valrölsens sista dagar. Kom och prata, ta en kaffe och samtala med oss.

En kommentar

  1. Mr Cool

    Lennart, jag ber att få citera en av dina ”vapendragare” som väl beskriver vad som föranlett situationen som du skriver om i ditt inlägg.

    Örjan Nyström Facklig strateg LO i Göteborg:

    ”I Sverige leder kollektivavtalens jämförelsevis höga lägsta löner i förening med höga arbetsgivaravgifter och skatter på arbete till att det inte finns någon efterfrågan på de som har en svag marknadsattraktion, och de drivs ut i de offentliga försörjningssystemen.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.