Det är för gott om säl, mera jakt är…

Det är för gott om säl, mera jakt är lösningen. Hörde på radion den 11 att man hade ett projekt om nya fiskmetoder då sälen förstör fiskeredskap för 35 miljoner. Det är väl bra men det kommer aldrig att räcka. Det enda sättet att minska en stam som är för stor är jakt. Det finns jag på rovdjur, björn, lo med mera. Älg jagar man också och tilldelningen blir efter tillgången.

Eftersom det är för mycket säl, stammen är alldeles för stor så är jakt lösning. Vi hade ett projekt en gång i tiden vi Kvarkenrådet där jakt på säl ingår. I projektet ingick även att sälen skulle tas tillvara och det var ett bra projekt där skinnet togs tillvara men även köttet var alldeles utmärkt. Rökt säl var inte alls fel. Tyvärr finns det mer att göra med jaktider mm men det är jakt som ska lösa när det finns för gott om djur och de ska användas vilket går alldeles utmärkt.

En kommentar

  1. Lars Köhler

    Håller med. Jag var VD, styrelseledamot och deägare i BD Fisk i 13 år. Umgicks mycket med fiskarna i Luleå skärgård, bodde där några somrar. Sedan blev det skyddsjakt med om jag minns rätt knappt 200 sälar per år. Fiskarna bedömde antalet sälar till 5000 -10000. Efter första säsongen nådde man inte denna avskjutningssiffra, vilket dåvarande Fiskeriverket tog som intäkt att sälproblemet inte var så stort. Det fattade inte hur många som egentligen sköts.

    En laxfälla kostade på den tiden ca 85 000 kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.