Ensamkommande flyktingbarn ett problem

Ensamkommande flyktingbarn ett problem. Migrationsverkets chef Anders Danielsson skickar ut ett nödrop för att klara den stora ökningen av ensam-kommande flyktingbarn. Han beskriver situationen som extraordinär.

Under de senaste två veckorna var an-
talet 607 respektive 676 barn, vilket
är betydligt mer än senaste prognosen.
Danielsson tycker att Migrationsverk-
et, SKL (Sveriges kommuner och lands-
ting), kommunerna, Socialstyrelsen,
Skolverket, barnombudsmannen och länsstyrelserna tillsammans ska sätta sig ned och fundera kreativt hur de kan
hjälpas åt för att ta emot alla barn.

Det handlar inte bara om att myndighet ska diskutera utan staten och regeringen måste fram med mera pengar annars blir annan välfärd i kommunerna lidande.

FN de menar att Sverige och Tyskland måste få hjälp för kan inte ensamma
ta emot majoriteten av de asylsökanden som kommer till Europa. Det säger FN:s flyktingkommisionär
Antonio Guterres. -Det är ohållbart i längden att bara två länder tar hand om en majoritet av flyktingarna, säger Antonio Guterres i en intervju i tyska Die Welt.

-Alla länder i Europa har det moraliska
ansvaret att välkomna dem. En av tre flyktingar som kom till något av EU-länderna förra året sökte asyl i Tyskland. Sverige tog emot näst mest asylansökningar av EU-länderna,
13 proc av det totala antalet förra året.

Ja flyktingkommisionären har helt rätt så här går det inte att fortsätta. Det gör bara att främlingsfientliga krafter gror runt om i Sverige och Tyskland och fortsätter det så annan välfärd drabbas då blir det mycket besvärligt. Regeringen måste definitivt hjälpa kommunerna och det är dags att myndigheter som Migrationsverket slutar hota kommunerna. Att hota stämmer inte överens med svensk lagstiftning. Ingen får hota någon annan inte heller statliga myndigheter. De får väl ordna detta själva.

10 kommentarer

  1. rickard

    Hej Lennart, varför inte se dessa barn som en tillgång. Anser att Umeå kommun borde ta emot väsentligt fler. Faktum är att dessa ungdomar är den absolut mest lättintegrerade gruppen av invandrare. De är oftast väldigt ambitiösa och jag vet flera som lärt sig flytande svenska på endast några månader. Dessa ungdomar är oftast ute efter att skapa sig själva ett bra liv och är oftast mer villiga till att lägga ned all sin kraft på att lyckas än flertalet av de svenska ungdomarna. Staten betalar ju dessutom för dessa ungdomar så ingen kostnad faller på kommunen. Faktum är att ett flertal kommuner har insett vilken lönsam grupp detta är. Umeå kommun borde lära.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det har jag ingen uppfattning om men om man har flyktingar i en inre arbetsmarknad och inte alla tar samma ansvar då fungerar inte EU och den inre marknaden, Kom ihåg att staten är vi och inte EU

  2. andersforss

    Hej Lennart,

    Jag håller med om det mesta och om att det är problematiskt att så många kommer till Sverige och Tyskland.

    Det är därför vi ska jobba stenhårt i EU för att se till att alla länder solidariskt tar emot i proportion till den storlek de utgör av unionen.

    Vad jag däremot inte förstår är hur du kan tycka att det är fel att alla svenska kommuner solidariskt ska tvingas ta emot sin del av de som kommer.

    Solidaritet är ett av vårt partis bärande värden och därför ställer jag mig undrande till din inställning i denna fråga. Vi I Umeå ska utan att knota ta samma ansvar som övriga kommuner.

    • Stefan

      En del kommuner har inte ordentliga förutsättningar i form av exempelvis tak över huvudet. Risken finns att lycksökare hyr ut vad som helst och det blir ovärdigt. Finns kommuner som har förutsättningar ta mot lite mer. Tvång gör att det kan bli rena förvaringen för vissa.

  3. Harry P Umeå

    Den som inte inser att det är ohållbart i längden med denna explosionsartade ökning av ensamkommande flyktingbarn är antingen naiv eller har dåligt omdöme eller bådadera.
    Våra ungdomar får köa i åratal bara för att få egen bostad medan ensamkommande inkvarteras omgående. Hur länge accepterar folket den ordningen. Fattiga glesbygdskommuner som får trolla med knäna för att få ekonomin att gå ihop tas i örat och får höra att nu tar ni emot så och så många och hör sen. Sverige har helt inte infrastruktur nog att på egen hand ta hand om alla ensamkommande barn i Europa.

  4. roger

    Kom till Dorotea idag i affärer. Utanför konsum satt det 5 st, sk ensamkommande som Dorotea fått ta emot påtvingade av migrationsverket. Jag pratade med en avkommunens anställda som jag känner sen tidigare han sa att dom väntar ännu mer så kallade ensamkommande. Av dom 5 jag såg så möjligtvis så var en under 18 år dom 4 andra är säkert mellan 20-30 år . När ska politikerna vakna. ´Det är i dom flesta fall inga Barn utan unga vuxna män som utnyttjar Svenska Politikers naivitet.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Visst måste man kolla så att de är barn annars ska de prövas på annat sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.