Det är bra att en professor har helt rätt

Det är bra att en professor har helt rätt. Jag läste en artikel i fastighetsnytt skriven av Norsjösonen Stellan Lundström som har rätt fullt ut. Rubriken på artikeln löd ”Prisindex för bostäder har fördubblats sedan 2005. Det viktigaste finns med i början av artikeln och lyder Mäklarna har tagit på sig ögonbindel och satt foten på gaspedalen och utlåningen slår nya rekord.

Det här kommer förr eller senare att gå åt helvete för banker och mäklare är bara% are , ska tjäna pengar och tänker aldrig på deras kunder. Är det någonstans det finns folk som lurar på andra en skuldfälla är det dessa parter. Är det en marknad som skulle kräva ett större ansvar till de som bidrar till problemen är det banker och mäklare för de tar inte en millimeters ansvar för sina kunder och ytterst hela det finansiella systemet i Sverige.

Här nedan är ett citat rätt upp och ner av Stellan Lundströms artikel. Finns det någon förutom hus köpare, fastighetsmäklare och banker som tror han har fel tala om det som ett svar. Men meddela om ni tar ansvaret för den som lurats och då talar vi om en tid på säg 30 år. Jag efterlyser även den granskande journalistiken.

Här börjar Stellans artikel

Nyheten i rubriken möttes, med något undantag, med en stor gäspning. Att bostadspriserna under en tioårsperiod årligen i genomsnitt ska stiga med tvåsiffriga belopp verkar vara helt normalt. Mäklarna gnuggar händerna  husen säljer sig nästan själva medan bankerna verkar ha tagit på sig ögonbindel och satt foten stadigt på gaspedalen  utlåningen slår nya rekord.

Politikerna vill å sin sida inte skapa oro genom att radikalt reformera det prisdrivande skattesystemet  det som kan hända på bostadsmarknaden sker inte genast och sen är det inte helt säkert att det över huvud taget händer . Om vi inte just nu har en bostadsbubbla lägger vi grunden för en framtida större priskorrigering med idag okända konsekvenser för husägare, banker och samhället i stort. Lågt utbud, inflyttning till städerna, reallöneökningar, låg ränta, begränsad nyproduktion.

Ja, alla prisdrivande faktorer samverkar och dagens utfall på bostadsmarknaden är en logisk konsekvens av denna samverkan. Somliga tolkar detta som att prisökningarna hittills vilar på fundamenta. Kanske så, men fundamenta har ändrats förr. Har vi en ny ekonomi  och är gamla sanningar  föråldrade? En gammal sanning är att på en bostadsmarknad i balans ska bostadspriserna stiga ungefär i takt med den ekonomiska tillväxten i samhället. 2-3 %,s årlig ekonomisk tillväxt är väsentligt mindre än 10 procents prisökning,

I viss bemärkelse känns vibbarna på bostadsmarknaden igen från priskarusellen för kommersiella fastigheter i slutet av 1980-talet. Husen börjar ta slut och det gäller att köpa för att vara med på tåget och faller priserna kan jag alltid sälja . Företrädare för tre tunga instanser, Riksbanken, Riksgälden och Finansinspektionen, för på DN debatt (17 augusti) fram krav på amortering. Det kan här tolkas som en politikerneutral  åtgärd. Vad som dock krävs är beslut om åtgärder över tid som succesivt gör lånade pengar dyrare.

Viktigast är då att trappa av ränteavdragen. Signalen om kommande avtrappning borde en ansvarskännande politikerkår kunna enas om. Detta räcker dock inte  utbudet av bostäder från beståndet och nyproduktion måste öka med konsekvens att flyttkedjorna fungerar bättre. Viktigt är då hushållens incitament att flytta som kan ökas genom höjd fastighetsskatt och slopad skatt på realisationsvinst.

En logisk slutsats av ovanstående är att vi behöver en parlamentarisk utredning om en ny skattereform. I direktiven till den utredningen måste man nogsamt analysera vilka incitament som skatteregler skapar i olika typer av marknadssituationer. Vill vi t ex bygga bostäder utan subventioner för en marknad i balans då gäller det att skattesystemet fullt ut stödjer en sådan inriktning.
Undertecknad köpte i juni 1979 radhus i Huddinge för 395 000 kronor. Det gick då inte att låna i bank så säljaren av radhuset lånade ut 60 000 kronor till en ränta utgående på 16 procent  det ansågs då vara helt normalt

Stellan Lundström

Så klokt Stellan men vart har ansvaret för kunden det vill säga fastighetsägaren tagit vägen.

En kommentar

  1. Bertil

    Krachen kommer så är det bara.
    Jag rekommenderar läsarna se Denna film.
    Lyssna gäna efter ca: 1 tim 20 minuter vad

    Framtiden ser inte ljus ut den saken är klar och Sverige
    ligger risigt till.

    Sedan är det dumt skylla på banker mäklare enbart.
    Största felet är regeringen 2006 2014
    De har skapat denna Bohausning.

    Men även förra minoritetsregering är skyldig men långt ifrån lika mycket som Alliansen.
    Vad händer när nu Moderaterna vill förstöra välfärdens sociala skydd ännu mer
    om en bostadskrach kommer, Börskrach kommer, Jobbkrach kommer.

    Jag bävar för tiden mellan 2015-2016.
    Det kommer gå käpprätta åt helsefyr. så enkelt är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.