Vi är långt ifrån självförsörjande på kött….
Vi är långt ifrån självförsörjande på kött. Vi äter mer och mer kött i Sverige men vi importerar mer än hälften åt av allt nötkött och mer än en tredjedel av allt griskött.
Orsaken till detta är både enkel och oroande. Det enkla är att det finns inte tillräckligt med köttproducenter och det enkla är även att de får för lite betalt av slakterierna. Nu ska Scan höja priset med 10% -15 % och det för att kompensera för de ökade kostnaderna bönderna haft.
Jag har sagt det tidigare och säger det igen vi måste öka självförsörjningen av livsmedel. Frågan är om den höjningen kommer att hjälpa för jag tror att man måste veta den långsiktiga lösningen. Jag tror inte det uppstår nya köttleverantörer så här på en dag då man inte vet vilken jordbrukspolitik Sverige kommer att föra.
Regeringen säger ju ständigt att de ska minska på jordbruksstödet i EU och vore jag köttproducent skulle jag vilja veta hur EU,s jordbrukspolitik kommer att se ut. Innan dess tror jag inte köttproducenterna törs börja öka produktionen. Den höjning som Scan gör räcker säkert inte för att få mera Svenskt producerat.
Vi vet att det är fler och fler som vi ha mera lokalproducerat men samtidigt är de nog inte beredda att betala de stora prisskillnader som blir gentemot sydamerikanskt nötkött och Dansk och Tyskt griskött. Svensk produktion är säkert dyrare på grund av de skarpare regler vi har för djurskyddet, som självklart är helt riktigt.
Jag blir inte mindre orolig över den svenska livsmedelsindustrin förrän regeringen sagt att vi är beredda driva en jordbrukspolitik som ger möjligheter både för kött och mjölkproducenter att överleva.
Undra på att centern går bakåt när man helt lämnat livsmedelsproducenterna till marknaden. Jag själv agerar i mitt parti så att vi ska föra en politik som går ut på att hela landet ska leva inklusive landsbygden där jordbrukspolitiken bedrivs och ska kunna bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt. Jag är säker på att det är regeringens jordbrukspolitik som är orsaken till att vi importerar så mycket kött
Jag tror det gett minst lika många jobb om man satsat pengarna på att öka Svensk produktion av kött som att sänka resturangmomsen och då har vi haft en bättre handelsbalans
Senaste kommentarerna