Landstingsfrågorna i mediabruset

Som centerpartistisk landstingspolitiker och företrädare för oppositionen i landstinget vill jag att debatten kring hälso- och sjukvård och landstingspolitik i allmänhet blir mer intensiv och aktuell. Jag tycker oftast att det saknas en debatt och aktuella reportage kring de för alla Umebor och länsbor så viktiga frågor kring vården som ändå berör oss alla varje dag. Hur får vi en bra vård, hur sker bemötandet i vården, varför är inte vården mer tillgänglig och vad sysslar landstinget egentligen med. Ja, det är många frågor som borde öppet diskuteras och jag hoppas att bloggandet kan innebära ett uppsving i mediabruset kring landstingspolitiken,

Min förhoppning är att fler landstingspolitiker också går in i debatten. Framför allt bör de som representerar vänstermajoriteten och som styr landstinget finnas representerade. Det är socialdemokraterna med Levi Bergström och vänsterpartisten Maria Grip som tillsammans med ett ’tyst’ stöd av miljöpartisten Robert Winroth som dock har det verkliga politiska ansvaret i den stora landstingsskutan. I många frågor är vi från oppositionen- allians för Västerbotten- överens med majoriteten. Då har vi alla ett ansvar. Jag är beredd att ta mitt ansvar och i bloggandet både försvara och ifrågasätta de frågor och beslut som landstinget fattar. Det ska bli både spännande och ansvarsfullt att delta i debatten via detta för mig nya dialogforum.

6 kommentarer

  1. TC

    Landstinget ska ENBART syssla med sjukvård, så ni måste genast sluta upp med att slösa bort våra skattepengar på att sponsra kultur…
    Det bästa och effektivaste vore nog ifall Landstingen avskaffas helt för att istället låta staten ta över sjukvården så att det inte ska vara som idag då kvalitén och snabbheten i den vård man erbjuds beror på i vilket Landstingsområde man råkar bo.
    Jag har i andra debatter föreslagit att Sverige bör få en allmän skattefinansierad sjukvårdsFÖRSÄKRING, som alltså fungerar som de flesta andra FÖRSÄKRINGAR där kostnaderna för den genomförda vården betalas av den skattefinasierade gemensamma sjukvårdsförsäkringen. Vem som då utför vården, pivatägd eller statligt ägd (OBS inga Landsting), är ointressant utan det viktiga är att varje svenska medborgare får sin sjukvård betald via skatterna men det betyder inte att sjukvården absolut måste utföras av offentligt ägda vårdgivare, eller ens i Sverige om det finns bättre och billigare alternativ i någon annan EU-delstat.

  2. Håkan Rombe

    Har skrivit en hel del om problemen med planekonomisk styrning av en så komplicerad verksamhet som sjukvård. Kännetecknande för planekonomisk styrning är köer på vissa håll och överkapacitet på andra håll, alltså slöseri med pengar. Det är en verklighet som aldrig så stora ambitioner kommer att lösa. Vill vi ta bort köerna helt och hållet så går det kanske om vi ökar landstingsskatten avsevärt men det blir enligt ovanstående resonemang till priset av ett onödigt slöseri på vissa områden. Lösningen heter marknadsstyrning. Vem har hört talas om årslånga köer för att få ett allvarligt fel på bilen lagad???Förse oss kunder med en sjukvårdspeng att köpa primärvård och specialistvård för hos såväl privata som offentliga vårdgivare. Vill vi själva slanta upp extra för att få en åtgärd gjord snabbt och bra ska det vara tillåtet. Statsminister Göran Perssons jämlika lidande i en höftoperationskö i över ett år tyckte jag var idiotiskt. Landets statsminister!! Västerbotten är väl nästan sämst i Sverige på privatisering. Börja där.

  3. Marianne Johansson

    Jag skulle vilja veta hur Landstinget tänker när man säger att man ska ha en vårdcentral i varje kommun? Vad innebär det ex för Storumans kommun? Det är 13 mil mellan Storuman – Tärnaby, och ytterligare ca 8 mil upp till gränsen, ca 18 mil svensk väg till Gränssjö/ Skalmodal! Var ska vårdcentralen i Storumans kommun ligga? Hur tänker ni patientsäkerhet i vår kommun? Varför räknas inte den ökande turismen i Tärnaby/Hemavan när ni ger pengar och stöd till vårdcentraler? det är svar jag skulle vilja få från er Landstingspolitiker.

  4. Max

    Jag undrar om Håkan Rombe och jag egentligen bor på samma planet? Jag håller absolut med om att det finns en hel del brister inom sjukvården och att en hel del kan bli bättre. Men marknadsstyrning?
    Till att börja med så visst, bilverkstäder har inte årslånga köer men däremot har jag hört talas om många bluff och båg företag med bristfälliga reparationer till dyra priser. Sen att tala om marknadsstyrning idag med den internationella finanskrisen blir lite roligt. Där ser vi ju verkligen vad som kan hända och vilken brist på styrning det egentligen är. Att låta allt styras av rykten och gissningar – nej sån sjukvård vill jag inte ha.
    Att dessutom kunna köpa sig bättre och snabbare vård är för mej helt främmande. Att ha rätt till en god vård kan jag inte se som annat än en medborgerlig rättighet. Sen är jag helt medveten om att den möjligheten redan finns.

  5. Täftebo

    Bra, precis så ska det vara -Landstingen ska fokusera på sjukvård och inget annat.
    Det innebär att näringslivs-regpoltik, turism, får skötas via exvis näringslivskontoren +ev ngn överbyggnad för de kommuner som är intresserade av detta. Skatten ska ses som en premie som betalas för Vård.
    Tyvärr är Alliansen lika slätstruken där som S parierna! Hur många 100 mil i besparing handlar det om Olle (C)?

  6. Olle Edblom ( c )

    Vi ska ha minst en vårdcentral i varje kommun. Det är alla politiska partier i landstinget överens om idag. I Storuman har vi två, just på grund av de långa avstånden och turismen i Tärnaby/Hemavan. Någon annan lokalisering än idag dvs i Tärnaby och i Storumans tätort är inte aktuell. Storumans och Tärnaby hälsocentral/sjukstuga får extra resurser genom att de får behålla alla intäkter som uppstår pga utomlänspatienter, dvs turister som nyttjar hälsocentralen. Denna årliga merintäkt är idag ca 1,5 miljoner kronor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.