Sjukvården vill man diskutera

Tack alla som redan i starten av min blogg vill diskutera sjukvården och landstingspolitiken i Västerbotten. VK:s initiativ att göra en webbenkät om den viktigaste sjukvårdsfrågan visar att många har svarat och resultatet hitills visar att man vill ha en god och kvalitativ bra vård i första hand. Tillgängligheten är också för många en viktig fråga.

Telefontillgängligheten
Idagarna har vi fått den senaste mätning om hur medborgarna får kontakt per telefon med sin hälsocentral. Mätningen visar att det blir allt bättre. 88% av de som ringt (35 327 samtal) har kommit fram,. Men tyvärr 4300 samtal kom inte fram under december månad 2008. Och några hälsocentraler i Umeå ligger under medelvärdet 88%. Det är Teg, Backen, Ersboda, Böleäng och Sävar. Kraftigaste försämringen är det för Böleängs hälsocentral som gått från 80% till 68% av de samtal som tagits emot. Man kan fundera på om de beslut som socialdemokraterna fattat att lägga ned Böleängs hälsocentral spelat in. Man kanske har fått en reaktion bland personalen som lett till försämrad arbetsmiljö och arbetsmotivation. Eller så har nedläggningsbeslutet innburit försämrad personalbemanning redan. För oss i centerpartiet ville vi ha klarare motiv och ekonomiska konsekvenser innan beslut fattades om nedläggning av bla Böleängs hälsocentral

Hälsocentraler i varje kommun
Jag fick i min dialog också frågor om hur vi ska ha det med hälsocentraler i kommunerna och synnerhet i Storuman. Så här är det:
Vi ska ha minst en vårdcentral i varje kommun. Det är alla politiska partier i landstinget överens om idag. I Storuman har vi två, just på grund av de långa avstånden och turismen i Tärnaby/Hemavan. Någon annan lokalisering än idag dvs i Tärnaby och i Storumans tätort är inte aktuell. Storumans och Tärnaby hälsocentral/sjukstuga får extra resurser genom att de får behålla alla intäkter som uppstår pga utomlänspatienter, dvs turister som nyttjar hälsocentralen. Denna årliga merintäkt är idag ca 1,5 miljoner kronor.

En kommentar

  1. Max

    Jag skrev det tidigare men får tydligen upprepa mej. I andra undersökning om vad patienter anser viktiga så kommer kontinuiteten betydligt högre än tillgänglighet. dvs det är betydligt viktigare att få träffa samma doktor än att jag får träffa/prata med honom/henne just idag.
    Olle: Vad gör du, rent praktist, för att att öka kontinuiteten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.