Västerbottensveckorna i Stockholm och regionfrågan

De traditionella Västerbottensveckorna i Stockholm på Grand Hotell invigs idag. Det här är en viktig mötesplats för företag,kommuner och organisationer från Västerbotten att träffa kunder och samarbetspartners från andra delar i Sverige. Landstinget är tillsammans med länsstyrelsen och region Västerbotten arrangör. Dagens invigning kommer jag med intresse delta i och bla lyssna på vår utrikesminister Carl Bildt som ska prata om märkesåret 1809. Det är ju 200 år sedan det var några krigshandlingar i Sverige och det skedde i Norra Sverige,bla i utanför umeå i Sävar. Betydelsen av att vi varit befriade från krigshandlingar har haft betydelse för den regionala utvecklingen och för tillväxt och utveckling av den välfärd vi har idag i Sverige. Om detta och dagens säkerhetsläge kommer troligen Carl Bildt att delge oss.

Näringsrika Västerbotten

Under morgondagen blir det ett seminarium där vår vice statsminister och näringsminister från länet Maud Olofsson ska delta. Våra viktiga resurser vi har i länet som skogen och malmen ska diskuteras tillsammans med en rad företrädare för dessa näringar. Dessa basresurser är oerhört viktiga för vår tillväxt och rätt nyttjande i ett hållbart perspektiv så kan de möjliggöra stora tillväxt möjligheter för länet och framför allt inlandet. Just nu överskuggas allt av den situation som uppstått i länet då det gäller alla varsel. Då det gäller Volvo så kan man inte annat än förundras av alla röster från vissa socialdemokrater, vänsterpartister och facket som kräver att nu ska staten gå in och rädda företaget. Trots att vi vet att Volvo går med miljardvinst, ger höga bonusar och utdelningar till Vd och aktieägarna. Visst ska staten gör vad de förmår men nån motta får det ändå vara.

Regionbildningen och moderaterna

Under seminariet i morgon kanske Maud har i bagaget något om våra möjligheter att få bilda en större region – Region Norrland. Det är efterlängtat att vi får besked någon gång och helst snarast. Moderaterna i regeringen och här i Norrland agerar ju som verkliga stoppklossar. Dagens debattartikel av moderaten Edward Riedl visar på en skrämseltaktik av sällan skådat slag. Att vårt Universitetssjukhus och akutsjukvården i inlandet är hotad är ren och skär överdrift och argument som tillgrips i syfte att skrämma medborgarna. Jag tror att vi kan kunna utveckla inlandssjukvården inte bara i Västerbotten utan även i Västernorrland och Norrbotten genom större befolkningsunderlag. Vi kommer att kunna tillsammans nischa de små sjukhusen som gör att de kompletterar varandra och blir ledande på de områden som man väljer att förlägga till dessa sjukhus.
I motsats till moderaterna i länet så framför moderaten och ordförande i Sveriges kommuner och landsting, Anders Knape, tillsammans med övriga partier i SKL i dagens Svenska dagbladet en gemensam artikel där de förespråkar storregioner, bla i Norrland. De kräver också att besked ska ske snarast och att det är ansvarslöst att den moderatledda regeringen förhalar frågan. Det här visar på att en klar och tydlig majoritet av kommun och landstingsföreträdare i hela landet vill detta. Fredrik Reinfelt och Edward Riedls röster ska inte få bidra till att en samhällsorganisation från 1600- talet ska bestå. Tala om att vara konservativ och bakåtsträvare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.