Skogen,malmen, regionfrågan och Maud

Västerbottensveckornas första seminarium på Grand i Stockholm är nu avslutat. Det blev en fantastisk kompetensresa och all heder åt arrangörerna,länsstyrelsen, landstinget och region Västerbotten och all heder åt moderatorn Anna Olofsson som höll ihop seminariet på ett förtjänstfullt sätt. Vi fick under seminariet höra och diskutera våra basnäringar skogen och malmen- och dess förutsättningar att skapa hållbar tillväxt och utveckling av vårt län. I skuggan av alla varsel som länet fått utstå känns det ändå tryggt att vi har våra råvaror. Mycket mer går det att göra för att utveckla dessa näringaar bara vi satsar på forskning och utveckling, möjliggör företagandet med riskvilligt kapital och satsar på spetskompetens. Allt ifrån gymnasieskolan, universitetet och genom direkt yrkes och lärlingsutbildning. Det vara alla föreläsare överens om. Det var också intressant att ta del av Hans Eliasson, Cranab i Vindeln, som tydligt och engagerande pratade om att vi måste bättre samverka mellan brukarna av tex maskiner i skogen, forskningen, maskintillverkarna och samhället/politiken. Det skulle vara en tiullväxtfördel för Västerbotten om dett blev än bättre både inom skogen och malmen.

Engagerande Maud

Våran näringsminister och vice statsminister från länet uttryckt i avrundning av seminariet liknande tankar på ett engagerande och inspirerande sätt vikten av klusterbilningar och samverkan. Trots finanskris och klimatkris eller tack vara den så kan det komma mycket gott fram som är till fördel för våra basnäringar. Maud ingöt oss självförtroende och visade med eftertryck att det finns en rad olika aktiviteter och nya satsningar från alliansregeringen som vi kan och ska förvalta. Det gäller för oss att ta för oss och utnyttja de nya resurserna för att utveckla hållbar energi och entreprenörskap. Viktigt blir det att våra kreativa ungdomar inte lämnar oss utan med alla medel måste vi få ha kvar deras kompetens. Och som Maud uttryckte det, försöka para ihop deras kreativitet med våra’gamla näringar. Då blir Västerbotten en vinnare. Ordföranden i Region Västerbotten sammanfattade dagen på ett förtjänstfullt sätt. ’Västerbotten kännetecknas av öppenhet och alla är vi budbärare att vi kan förädla malmen och skogen, vi kan återvinna mycket metaller från gammmal föråldrad utrustning, vi kan bygga trähus på höjden och vi ska klara varselproblematiken bara Maud ta till sig av våra förslag’ Det är jag övertygad om att hon kommer att göra.

Regionfrågan

Vi fick däremot inget nytt besked i regionfrågan. Men så mycket kunnde man förstå av alla dessa entreprenörer från Västerbotten och Norrbotten som fanns här på Grand och företrädare för universiteten i Norrland att vi har mycket gemensamt och att i en storregion ges betydligt bättre förutsättningar att klara morgondagens utmaningar. Jag blev också stärkt i mina kontakter med både represententer för finansdepartementet och näringsdepartementet att vi kommer att få besked inom den närmsta veckorna och att allt nog pekar på ett positivt besked. Det är då alla fall min uppfattning trots inga klara löften.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.