En tryggare hemsjukvård

Som ledamot i SKL:s primärvårds och äldreomsorgsberedning har jag under gårdagens sammanträde i Stockholm haft möjligheten att diskutera hemsjukvården i landet. Det ser ju lite olika ut i landet. I många landsting har hemsjukvården, den vård som bedrivs i hemmet under längre period, överförts till kommunerna. Övriga har som vi i Västerbotten denna verksamhet kvar i landstingen. Vi var på gång i Västerbotten under 2007 att föra över det till länets kommuner men så blev inte fallet. Alla länets kommuner måste nämligen vara överens och det var man inte och då föll frågan, En huvudmannaskapsförändring kanske inte heller är en lösning för bättre vård av de äldre.

Välfärdsmysterium

Vad vi kan konstatera är att aldrig haft så god tillgång till hälso- och sjukvård med så goda resultat som idag. Ändå har inte medborgarna och de äldre aldrig haft så stora krav på en bättre vård än idag. Det är ett välfärdsmysterium!!! Sedan Ädelreformen då kommunerna övertog vården i särskilda boenden har många tusen vårdplatser lagts ned på våra sjukhus. Många äldreboenden har kommunerna förändrat till eget boende eller lagt ned. Det har varit möjligt då vi gjort sådana medicinska framsteg som förkortat vårdtiderna och att vi kan utföra allt mer vård i hemmet.

Tryggheten viktig

Tryggheten att det finns vård när man behöver den på sjukhusen, på äldreboendet eller hemma är viktig. Men det som också konstateras är att sjukhusen kan vara en riskmiljö för de äldre. Vid inläggning blir t.ex. de äldre oftast förvirrad, fallrisken ökar, fler mediciner skrivs ut, sängläge ökar risken för blodpropp. Därför bör vi utveckla hemsjukvården så att den upplevs trygg och säker för att minska inläggning på sjukhus och att man känner sig trygg när man åker hem från sjukhuset. Läkarmedverkan i hemsjukvården kan utökas och hembesöken bli fler, vi kan utveckla nya IT lösningar i hemsjukvården, vi kan öka kompetensen med demenssjuksköterskor och geriatrier i primärvården . Då kan vi få tryggare medborgare i länet och en tryggare utvecklad hemsjukvård.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.