Rökare kan inte nekas vård

Stor uppståndelse uppstod idag på förmiddagen när jag och ett antal politiker i landstinget upptäckte via ett pressmeddelande att ortopeden skulle införa en ny policy som innebär att man ska vara rökfri två månader före och två månader efter en planerad operation. En sådan policy har överhuvudtagit inte diskuterats inom politiken. Självklar är det oerhört viktigt att vi kan få så många som möjligt att sluta röka. Rökningen är en av de största orsakerna till utveckling av olika sjukdomar och även betydelse för att en operation ska bli så bra som möjlig med inga komplikationer. Därför ska landstinget jobba aktivt med såväl opnionsbildning som att erbjuda rökavvänjning. Men vi kan inte neka till operation och behandlig av patienter som är bedömda att få tex en knäled opererad. Efter lite efterforskning så säger man att förslaget från ledningen inom den ortopediska kliniken är tänkt som en försöksverksamhet och ett erbjudande och att man bla ska erbjuda rökavvänjning till de patienter som röker och har svårt att sluta. Man ska också utvärdera effekterna av förslaget.
Jag blir då lite lugnare. Men tyvärr kablas nu detta förslag från ortopeden ut även i riksmedia utan en mera nyanseras information om hur det i praktiken är tänkt. Vi som förtroendevalda bör dessutam få veta sådant här i förväg för att det är ändå vi som skall kunna försvara en sådan här nyordning. Det goda är dock att det kan skapa debatt om vårdens ansvar och det egna ansvaret för sin hälsa. Klart är att man aldrig är så mottaglig för förändringar av sitt riskbeteende som när man står inför en operation eller behandling som kan ha en orsak i ett felaktig eller ohälsosamt leverne.

En kommentar

  1. Liberty Bell

    Bäste Olle,

    Ska verkligen rökare behöva ljuga om sin rökning för att minska risken för att råka ut för stroke vid operation? Se Marks P, Emerson PA. Increased incidence of deep vein thrombosis after myocardial infarction in nonsmokers. BMJ 1974 Jul 27;2:232-234. Among non-anticoagulant treated patients, 7/65 (11%) of smokers vs. 23/37 (67%) of nonsmokers developed deep-vein thrombosis. Excluding those at high risk, 13/25 (52%) of nonsmokers and 3/56 (5.4%) of smokers. (Also, the nonsmokers were lighter than the smokers).

    Jag tycker envar bör ställa sig frågan varför inte ansvariga på ortopeden talar om för beslutsfattare och vanligt folk att det finns hälsorisker även med att schablonmässigt förbjuda rökning inför en operation!

    Det är bra att du säger ifrån att du inte tänker medverka till att rökare ställs utanför sjukvårdslagen, som ju är tänkt att vara lika för alla. Jag önskar att många förtroendevalda över hela landet gjorde likadant, vilket tyvärr inte verkar vara fallet. Det borde vara en självklarhet för politiker på alla nivåer att klart deklarera att de inte tänker låta sig förvandlas till en svans till Big Pharma och läkarkåren och följa med den in i en juridisk gråzon mellan lagligt och olagligt.

    Jag måste dock säga att jag ställer mig frågande till din kommentar att landstinget aktivt ska bedriva opinionsbildning i någon fråga över huvud taget. För vilka pengar då? Det är inte alls bra om landstinget först tar in skattepengar av medborgarna och sedan använder pengarna för att tala om hur samma medborgare ska tänka!

    Av senaste tidningsuppgifter att döma tror jag inte heller det är som du uttrycker förhoppning om i din text, att ortopeden i Umeå ”erbjuder” – den kräver! Återigen, jag hoppas du klart deklarerar för kommuninvånarna och andra att du anser att det inte är läkarkåren som schablonmässigt bestämmer var skåpet ska stå – det gör lagen.

    Om jag avslutningsvis får uttrycka en önskan, så är det att förtroendevalda på alla nivåer blir mer vaksamma mot påverkan från den sfär dit såväl läkemedelsindustrin, forskningen (som till stor del finansieras av just den industrin) samt läkarkåren säger i tobaksfrågan.

    Tobaksindustrin består förvisso inte heller av några änglar men är ekonomiskt sett en dvärg i jämförelse med läkemedelsindustrin vars vinster av dyra så kallade nikotinersättningsmedel ökar enormt och närmast har gått in i en ballistisk bana runt jorden. Sådana aktioner som den av ortopeden i Umeå är manna från himlen för läkemedelsindustrin. De forskningsrapporter som kommer från ”Big Pharma” tas ytterst sällan fram med rena verktyg, för att uttrycka sig milt. Jag skulle kunna ge dig exempel ytterst klandervärda metoder och till och med på rena falsarier.

    Vaksamhet påbjudes!

    Med vänlig hälsning
    Liberty Bell

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.