Rökfrihet vid operation inget måste

Idag har oropedkliniken haft sin presskonferens och sagt att nu införs en ny policy vid kliniken som innebär att man ska vara rökfri tvåmånader före och två månader efter operation. Det kan vi inte kräva. Även om syftet är rätt att vi ska försöka få alla att sluta röka eftersom det innebär så stora vinster för sjukvården och för den enskilde. Socialstyrelsen bekräftar också att det finns många etiska och moraliska komplikationer som kan bli svåra för oss i landstinget att reda ut om vi vidhåller ett sådant här krav. Hur gör vi med de som är överviktiga, de som inte på annat sätt sköter sin hälsa.

Man blir också som förtroendevald beklämd att vi nu ska stå upp och försvara och ge svar på alla de funderingar som kommer från allmänheten efter efter ett sådant här illa förankrat förslag. I förra veckan när vi fick information om detta så sas att det skulle vara en försöksverksamhet och bygga på frivillighet. Idag kan läsa följande i det pressmeddelande som gått ut;

’När ett beslut om operation tas, får patienten information om vinsterna med rökfrihet och får samtidigt ett erbjudande om stöd att sluta röka. När patienten blivit rökfri sätts han/hon också upp på väntelista till operation. De patienter som redan är uppsatta på väntelista till operation kommer att bli kontaktade per brev och telefon för att informeras om den nya policyn. Från och med den 30 mars kommer ortopedpatienter som ska genomgå en planerad operation att tillfrågas om de varit rökfria de senaste två månaderna. Om inte särskilda omständigheter föreligger kan patienter som inte varit rökfria, utifrån de ökade medicinska riskerna, få sin operation uppskjuten.’
Jag kan inte tolka pressmeddelandet på annat sätt att först när man är rökfri blir man uppsatt på väntelista och klarar man inte av att bli rökfri så skjuts operationen upp. Jag kommer inte att försvara ett sådant beteende då inte alla får samma chans till operation om man av medicinska skäl är bedömd att få en operation eller behandling utförd.

En kommentar

  1. Liberty Bell

    Nu är det nog bara en tidsfråga innan andra specialister och andra kliniker tar efter. I Sverige har vi ju en så kallad nollvision för tobak.

    Det ska bli intressant att se hur sjukhusen och berörda landstingspolitiker agerar när den första patienten dör på grund av nekad operation och hur juridiken fungerar när och om den sätts i rullning.

    Jag kommer osökt att tänka på Mr Gibson och hans hustru i England, småföretagare som betalat skatt hela livet. När Mr Gibson behövde en By-pass operation nekade den allmänfinansierade sjukvården honom en sådan eftersom han var rökare. Han hade skurit ner sin cigarettkonsumtion från 20 om dagen till fem om dagen när det var dags för operation. Han var redan förberedd för operation och skulle in i operationssalen när hans kirurg frågade honom om han slutat helt med rökning. När han gav ett nekande svar blev han hemskickad på direkten. Mr Gibson lyckades komma på väntelista på ett annat sjukhus, men avled i hjärtbesvär innan operation hann ske.

    Änkan startade en process mot the Southhampton and South West District Health Authority. Ledningen har gjort upp med änkan utanför domstol och gett Mrs Adrea Gibson 40 000 pund i kompensation.

    Det förtjänar återigen att nämnas att oavsett hur det förhåller sig med sårläkning i samband med operation av rökare kontra icke-rökare, så är risken för blodpropp i samband med operation mångdubbelt högre för den som inte röker än för den som röker. Det har läkarna på ortopedkliniken i Umeå så vitt jag förstår underlåtit att upplysa om i samband med att de nu avser att neka rökare operation .

    Professor David Pinsky vid Columbiauniversitetet tror att rökarnas bättre resultat kan bero på rökarens tillförsel av kolmonoxid i blodet. Han säger att i en kritisk situation, som hjärtattack, stroke eller allvarlig infektion som sepsis, så bildas snabbt klumpar i i de små blodkärlen. Små doser av kolmonoxid verkar stänga av det protein som motverkar upplösningsprocessen av klumparna i blodet och medför att klumparna upplöses där de annars inte skulle ha gjort det. Detta har nyligen bekräftats med försök på möss. Under stressade situtationer producerar kroppen kolmonoxid. Detta har man länge trott varit en betydelselös biprodukt av celldöd. Pinsky hindrade blodflödet till höger lunga under trettio minuter på möss. i den grupp som därefter fick en liten dos kolmonoxid överlevde 50 procent. I den grupp som inte fick det dog samtliga.

    Möjligen kan detta förklara det som går under benämningen ”Smokers Paradox”, nämligen att rökare har bättre överlevnadsstatistik och bättre återhämting efter hjärtoperation än icke-rökare.

    I ljuset av detta blir Mr Gibsons tragiska bortgång efter att ha nekats hjärtoperation än mer upprörande.

    Det ska som sagt bli mycket intressant att se hur ansvariga i högskattelandet Sverige, med världens mest utbyggda välfärdsstat kommer att hantera dessa situationer när de inträffar i vårt land i framtiden. Att inte ge alla sjuka samma chans borde vara extra känsligt när skatten är hög och den enskildes ekonomiska möjligheter att betala ”en gång till” och genomföra operation i privat regi är synnerligen små.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.