Landstinget och omvärlden

Idag har jag deltagit i ett givande landstingsstyrelseseminarium i omvärldsbevakning och förutsättningar inför arbetet med landstingets budget för 2010. Dagen var verkligen givande och gav oss förtroendevalda idéer och möjligheter till nya lösningar men också det som var bekymmersamt som kräver åtgärder som kan bli smärtsamma.

Folkhälsan inledde dagen
Det blir allt viktigare att vi har en aktiv livsstil för att folkhälsan ska ge oss möjlighet att klara välfärden, tillgängligheten och en god vård. Man kan fundera över varför att trots att fler motionerar mer än tidigare så blir vi allt fetare. Antalet som motionerar minst två ggr per vecka har nämligen ökat från 10 till 25 % men andelen med fetma ökar från 10 till 17 %!!! Det får inte vara så att det moderna samhället med ökat välstånd ger sämre hälsa. Åtgärda detta är en utmaning. Vardagsmotionen är därför viktigare än omklädd motion.

Internationell utblick
Håkan Sörman VD för Sveriges kommuner och landsting (SKL) klargjorde tydligt att vi i Sverige står oss väl i konkurrens med övriga länder då det gäller att klara hälso och sjukvården. SKL stödjer oss medlemmar också med att göra dessa jämförelser men också mellan landstingen. I den senare jämförelsen har vi en läxa att utföra vad gäller vårdköer och tillgängligheten i primärvården.

Profilera NUS
Det är viktigt att vi vågar profilerar NUS som ett viktigt varumärke. Det är en framtidsfråga och kan bli möjligt om vi fortsätter att satsa på vissa profilområden som tex onkologi, funktionell neurokirurgi , hjärt- och kärlsjukdomar, fetma. Då gäller det också att vi klarar läkarbemanningen och vidareutbildningen av andra specialistutbildade yrkesgrupper.

Landstingets ekonomi
Framtiden ser inte så ljus ut för vår ekonomi. Antalet sysselsatta minskar, skatteunderlaget sviktar och varslen stiger varje dag. Ska vi klara välfärden måste vi också få någon form av stimulanspaket för att vi ska förhindra neddragning av antalet sysselsatta. Här fick vi veta att SKL driver på regeringen i frågan och det är viktigt. Vi får väl hoppas att det kommer något i regeringens vårproposition. Men än viktigare är dock att vi får långsiktiga förutsättningar och inte kortsiktiga paket, även om det också kan vara bra. Men som SKL säger så vore en indexering av statsbidragen att föredra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.