Vårdval och väntan på hörapparat

Ja så är man tillbaka i vardagen igen efter en helg med mycket diskussion kring kärnkraft, EU val och hur vi skulle komma oss ifrån Visby. Många av oss centerpartister som var på Gotland och centerns kommundagar satt fast i dimma, dis och snöfall, och inte bara i känslomässiga bindningar till ett motstånd till kärnkraft. Det blev sent innan vi var hemma i Umeå på lördagskvällen där vi möttes av mycket snö och snöskottning resten av helgen.

Vårdval Europa
Under våra diskussioner i Visby kring det stundande EU valet i juni så lanserade europaparlamentariker Lena Ek vårdval Europa, precis som alliansregeringen nu har infört ett vårdval Sverige. Vi vet allihop att man får vänta länge på operationer. Det behöver ju inte vara så. Men vårdvalet gäller än så länge bara vårdval inom varje landsting. Däremot så skall man få behandling inom tre månader annars har man rätt att välja vård i något annat landsting, den sk vårdgarantin.
Redan idag finns också möjligheten att få vård utomlands, men då kan man få kostnadsersättning först i efterhand. Jag tycker att den principen ska fortsätt att råda. Det måste vara klart från hemmalandstinget att finansieringen är klar innan man kan få vården utförd i ett annat EU-land.

Väntan på hörapparat
Väntetiderna på att få hörselvård är lång i Västerbotten och nu har centerpartiet i landstinget lagt en motion för att underlätta väntetiderna. Det skulle kunna ske genom att organisera hörselverksamheten i auktoriserade hörselutprovningsmottagningar. Hela motionen har följande lydelse:

"Uppfyll vårdgarantin i hörselvården
Enligt Hörselskadades riksförbund årsrapport så uppger över en miljon svenskar att de hör dåligt eller är döva. I Västerbotten beräknas ca 30 00 personer ha en hörselskada, enligt alla trender så kommer antalet hörselskadade att öka.
Väntetiderna för att prova ut hörselapparater har under många år varit långa och i några landsting ända upp till ett och ett halvt år. Bara en tredjedel av landstingen lever upp till vårdgarantin.
I Västerbotten var väntetiden för utprovning av hörapparat from den 21 januari 9-13 veckor.
För att lösa problemet med långa väntetider väljer allt fler landsting att lägga ut sin hörselvårdande verksamhet på entreprenad.
Från och med hösten 2008 har Region Skåne valt auktorisation som modell. Auktorisation innebär att landstinget anger kriterier för hörapparatutprovning samt fastställer en ersättningslista för sådana tjänster. Intresserade aktörer ansöker om auktorisation och landstinget godkänner alla som uppfyller kraven. Det kan innebära att flera företag kan få rätt att få utföra utprovningar med ersättning från landstinget. Den enskilde bestämmer själv vilken auktoriserad utprovare man anlitar.
Med hänvisning till ovanstående föreslår vi att fullmäktige beslutar
Att Landstinget utreder möjligheten att organisera hörselverksamheten i auktoriserade hörselutprovnings mottagningar"

En kommentar

  1. Jonas E

    David Britts pappa 93 år har hört och hör dåligt problem med en krånglande hörapparat.Har väntat 2 månader för att få hjälp på Öviks Hörcentral.I dag äntligen hjälp.Vad händer.Han skickas hem för att han har vaxpropp i örat. Godag yxskaft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.