Landstingets kapital och ekonomi måste hanteras på ett bättre sätt

Idag har vi i landstingsstyrelsens arbetsutskott diskuterat hur vi ska ha vår medelsförvaltning av landstingets kapital och hur landstingets ekonomi ska hanteras.

Kapitalförvaltning ska vara så säker och trygg att vi inte spekulerar bort skattebetalarnas pengar och personalens framtida pensioner. Det känns som att vi nu kommer att få en placeringspolicy som blir ännu tryggare och där vi försöker minimera vårt risktagande. Landstinget har vid årets slut finansiella tillgångar som uppgår till ca 1,7 miljarder så det är viktigt att vi förvaltar dessa medel på ett ansvarsfullt sätt. Min förhoppning är att vi inte ska komma i ett läge som gör att vi fattar beslut kring vissa placeringsinstrument som kan leda till att vi förlorar hela värdet som den tidigare omdebatterade kreditobligationen eventuellt kan göra.

Landstingets ekonomi ser inte ljus ut med anledning av nedskrivningar av skatteprognoser och den lågkonjunktur som vi är i. Våra verksamheter klarar inte heller sina budgetera och det förvärrar situationen ytterligare. Vi har idag en budget som beträffande beräknade skatteintäkter ligger 78 miljoner fel. Vi kommer att bli tvungen att vidta åtgärder på kort och lång sikt som rättar till detta. Vilka åtgärder som nu måste sättas måste noga övervägas. Ett vet vi, ATT åtgärder kommer. Glädjande är dock att alliansregeringens förslag att sänka arbetsgivaravgifterna innebär att vi får en kostnadsminskning på 20 miljoner som vi inte hade räknat med när vi gjorde budgeten för 2009. Som jag sagt tidigare jag förväntar också att alliansregeringen kommer med något stimulanspaket för landsting och kommuner när vårbudgeten presenteras i mitten av april. Allt tyder på det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.