Diabetes – en folksjukdom

Idag andra dagen i Östersund har Norra regionens landstingspolitiker(fyra norrlands länen) diskuterat de nya nationella riktlinjerna för diabetesvården. Riktlinjer som tagits fram av socialstyrelsen och som nu ska diskuteras i alla landsting och i verksamheten innan de slutligen blir godkända och fastställda. Hos oss i Norra regionen ska vi vara överens om hur de tillämpas. Det finns många goda förslag som kan innebära både en utveckling av diabetesvården och kostnadsbesparingar.
Lite fakta hur det ser ut i Norra regionen;
44 000 personer i regionen har diabetes,85% har diabetes 2 som drabbar vuxna och besöker primärvården. Typ 1 gör sina besök inom sjukhusen i regionen
Diabetes orsakar ca 6-8% av samtliga vårdkostnader,dvs ca 1 miljard om året i Norra regionen.
Några reflexioner; Bekämpning av övervikt och rökstopp är effektiva metoder för att förebygga diabetes. Det finns mediciner som är mycket dyra som inte har större effekt än billigare och därför kan landstingen spara pengar genom aktivt prioriteringsarbete. Diabetesskötersker i primärvården är för få och skulle kunna hjälpa till att göra patienter medvetna om hur man ska sköta sin sjukdom.
Vi har en viktig uppgift tillsammans alla aktörer politiker , patientföreningar, föreningslivet,fack och ansvariga vårdarbetare att arbeta för att begränsa utvecklingen av folksjukdomen diabetes. Tillsamman blir vi starka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.