Region Norrland är inte död

Ryktet om att region Norrland är död är överdriven. Det lagförslag som presenterades förra veckan berör de regioner som är klara att formellt ta över vissa statliga uppgifter och det är Skåne, Västra Götaland, Halland och Gotland.

I en kommentar i Sundsvalls Tidning säger en företrädare för finansdepartementet där man handlägger frågan att det är viktigt att hålla isär det presenterade lagförslaget från det beslut regeringen ska ta om de norrländska regionerna i december.

Så de som drar snabba och tvära slutsatser att det inte blir någon regionbildning i Norrland bör nog vänta med det tills regeringen senare i år kommer att fatta beslut om de inlämnade ansökningarna från oss i Norrland. Men det handlar väl också mer  om önsketänkande från vissa Nej sägare än om insikter hur regeringen i slutändan beslutar om en eventuell region Norrland. Jag har en förhoppning om att regeringen kommer att fatta ett klokt beslut för Norrland.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Matte

  Låter bra att regiontanken inte är begravd, nu hoppas jag att du och alla andra klartänkare ser till att hålla ångan uppe!

 2. The observer

  Kort fråga. Vad kostar det att ”hålla ångan uppe”?
  Vad anser Centerns gruppledare att det fattas ca. 5000 000000 ( 5 miljarder)
  i Landstingets egna kapital? Soliditet är det begrepp som återfinns i årsredovisningen. Beskriv det recept som Centern förordrar för att reparera detta. Att som gruppledare för centern blunda för detta är bara det en politisk skandal den senaste mandatperioden.

  Är det den egna försörjningen eller oförmågan som är anledningen till Centerns tystnad om fakta.

 3. S.Lenn Pettersson

  Olle E återkommer ofta till att en storregion är det enda rätta för oss i övre norrland. Jag har aldrig sett nån saklig argumentation för den ståndpunkten. VAd är det som skulle bli bättre. Rationaliseringar måste till – även i en stor-region. Skatten måste höjas. Ledningen för regionen ska avgöra dagens specifika landstingsfrågor.
  Vilken känsla har norrbottningar för att ett BB i Lycksele ska vara kvar? Vilka resurser tycker man i norr och8 söder i regionen att regionsjukhuset i Umeå ska få, när de ser behoven i Luleå och Sundsvall?
  Edblom – du har väl några grundstenar för din åsikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.