Olaglig hörselvårdsavgift i Västerbotten?

Landstinget anklagas för att tillsammans med 17 andra landsting har hörselvårdsavgifter som står i strid med hälso- och sjukvårdslagen. Det visar en rapport från Hörselskadades Riksförbund. För mig verkar det helt osannolikt.

Vi har beslutat i Västerbotten att ta ut en egenavgift på 500 kronor för en ny hörapparat. Det är ingen utprovningsavgift.

Vid det sk vårdtillfället man blir undersökt tar vi en hörselvårdsavgift/patientavgift på 100 kronor och vid eventuell sedan utprovningen och anpassning eller reparation tar vi 50 kronor vid varje tillfälle. Alla dessa senare sk "vårdavgifter" ingår i högkostnadsskyddet som är 900 kr per år. Enligt hälso och sjukvårdslagen § 26 så är det vårdavgifter som ska ingå i högkostnadsskyddet. Egenavgiften eller om man vill kalla den för utlämningsavgiften ska och kan inte ingå i högkostnadsskyddet som regleras enligt hälso- och sjukvårdslagen.

Jag hoppas verkligen att med den här informationen visar att vi håller oss till lagen och att vi inte "skjuter först och frågar sedan" som Hörselskadades Riksförbund uttrycker det i gårdagens pressmeddelande.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.