Cancerfallen ökar i Norrland – prostatacancer mest

Allt fler insjuknar i Norrland i cancer. Idag på den gemnsamma direktionsmötet inom Norrlandstingens regionförbund fick vi en tydlig redovisning kring detta. Tittar man bara på en cancerform – de som insjuknar i prostatacancer så har 871 män insjuknat i prostata cancer i de fyra norrlands landstingen under 2007. I Västerbotten 228 personer. Fram till 2015 förväntar man en nästan 30% ökning. Detta är oroande och just prostatacancer är den cancerform som kommer att öka mest. Prognosen för samtliga cacerdiagnoser är en ökning på 13% fran till 2015 i den Norra regionen.

Dagens möte tog därför en stålbehandlingsplan för åren 2011-2015. Vårt sjukhus i Umeå NUS blir ett nav i behandlingen av cancersjuka och ska ansvara för huvuddelen av den kurativa behandlingen av regionens cancersjuka samt spetskompetens, forskning, utveckling och utbildning inom norra sjukvårdsregionen. I maj 2010 inviger universitetssjukhuset nya lokaler för strålbehandling. Där kommer det att finnas ny, avancerad utrustning för diagnostik med s k PET-CT, dvs. en teknik som ger mycket viktigt information för diagnostik och planeringen av patientens cancerbehandling.

De andra landstingen kommer också att bidra med sina kompetenser och möjligheter till strålbehandling. I en framtida region Norrland så kommer det gemensamma ansvaret bli än tydligare. Att vi tillsammans kan och måste göra framsteg i behandlingen av svårt cancersjuka blir en angelägeenhet för hela Norra regionen. Synd att vi inte kommit längre i regionaliseringen redan idag. Övertygad om att vi då skulle bli ännu mer effektiva.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.