Centerpartiet vill inför studentmedarbetare

Centerpartiet vill, efter dansk modell, införa en ny, villkorad anställningsform i LAS – Studentmedarbetare.  Studenter ska kunna anställas till två tredjedelar av ingångslönen hos en arbetsgivare som är i en bransch som är naturligt knuten till den utbildning som studenten går. Ett konstruktivt och bra idé som bör studeras. Studenterna blir ju då värdefulla medarbetare som arbetar för en lägre lön men i övrigt samma villkor som andra medarbetare på arbetsplatsen. På det sättet får studenten en fot in, meriter och erfarenheter och möjlighet att bygga karriären under högskoletiden. Efter examen ska detta övergå i en ordinarie anställning.

De här förslagen är betydligt bättre än vänsterkartellens förslag till ungdomsskatt. De vill nämligen höja arbetsgivaravgiften som alliansregeringen sänkt för ungdomar.Novus opinion genomförde nyligen en undersökning som visar att 64 procent av befolkningen är emot de rödgrönas ungdomskatt. Bland egenföretagare, de som ska nyanställa, är siffran 72 procent. Till och med bland socialdemokraternas kärnväljare, LO-medlemmar, är 46 procent emot och bara 31 procent för.

Med vänsteroppositionens förslag skulle kostnaden för landets kommuner öka med 2,1 mdr kr. Motsvarande kostnadsökningar för landstingen skulle bli 0,4 mdr kr och för näringslivet 15,7 mdr kr. För västerbottens läns landsting ca 17 miljoner. Vänsterkartellens förslag om att tillföra landstingen och kommunerna särskilda stimulansmedel om de vinner valet äts snabbt upp av bla denna föreslagna ungdomsskatt som s,v och mp vill införa. Företagare som anställt ungdomar med lägre arbetsgivaravgift lever oftast på marginalen och höjs avgiften för dessa ungdomar är risken stor att det är just ungdomarna som får sluta på jobbet.