Distriktssköterskemottagningar och primärvård nära dig

Den nära vården den som berör dig i vardagen måste finnas i alla länets delar. Vi har en hälso och sjukvårdslag som säger att vården ska ges på lika villkor. Då måste även våra glesa delar av länet också få en trygg och rättvis vård. Det är en tydlig centerpartistisk politik som vi inte ger avkall på.

Nu ser vi att de vårdfilialer som finns tex i Tavelsjö är i farozonen. Även hemtjänsten ska centraliseras genom att utgå från Umeå. Centerpartisterna Kerstin Nilsson och Solveig Granberg  har på ett förtjänstfullt lyft denna problematik i en debattartikel i VK.. Det blir nu viktigt att de som bor i dessa områden, men också på andra ställen där vi har filialer, som Dikanäs,Saxnäs, Risbäck, Gargnäs och Ammarnäs gör verkligen sin röst hörd och protesterar om vården försämras. Att skylla på vårdvalet är att göra det enkelt för sig. Redan innan vårdvalet har de rödgröna i landstinget dragit in distriktssköterskemottagningar som i Fredrika, Obbola och Ånäset. I Tavelsjö kan de boende också tycker jag sätta press mot den hälsocentral, Dragonen, som idag sköter filialen. Vi listar oss hos någon annan hälsocentral i Umeå om ni drar er ut från Tavelsjöbygden. Nära 3000 boende är mycket betydelsefullt för Hälsocentralens ekonomi och varför ska man lista sig hos någon som lägger ned en filial?

Vi borde dock som politiker se till att för att vården ska vara nära så ska filialerna få klassas som tilläggsuppdrag och särskild ersättning skulle kunna utgå. Det får vi se över när vi tar landstingets budget  för 2012 vid junimötet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.